LOP Sandnes og Jæren på dagstur til Karmøy

I flott vær 25. mai reiste 56 LOPere fra sørfylket over Boknafjorden til Arsvågen på Bokn. I løpet av de siste årene har vi fått T-sambandet på nordsiden av fjorden, og nå kjørte vi deler av disse tunnellene, og blant annet den nye veien over Fosenhalvøya til Norheim og over Karmsundbroen  til Avaldsnes og Nordvegen Historiesenter. Her ble vi tatt imot med kaffe og vafler, noe som smakte godt etter kjøre turen.

Avaldsnes er Rogalands tusenårs sted, og ligger i et viktig nasjonalhistorisk område. Av hensyn til Olavs kirken og det historiske landskapet er det meste av bygget til Historiesenteret lagt under bakken. Vi fikk en muntlig orientering om stedet og historien før vi fikk se film om hvordan Avaldsnes ble Norges Kongesete. I filmen møter vi Harald Hårfagre som presenterer oss for de herskerne som satt og kontrollerte Nordvegen fra Avaldsnes helt fra bronsealderen og inn i middelalderen. Noen av disse herskerne kjenner vi fra kongesagaer, heltesagaer og kvad. Andre kjenner vi fra arkeologien. Vi fikk også se inn i den magiske verdenen, som folk engang trodde var virkelig. Der møttes seidemenn, skjoldmøyer og norrøne guder.

alt

Fra Historiesenteret gikk vi opp til Olavskirken som ble påbegynt i 1250 av Håkon Håkonson. Den er det fremste minnesmerke over Avaldsnes sin storhetstid. Utenfor kirken står det en Bautastein, den blir kalt ” Jomfru Marias Synål”. Bautasteinen er 7,2 meter over bakkenivå og regnes som Norges høyeste bautastein. Det sies også at den dagen steinen berører kirken er det dommedag (avstanden til kirkeveggen er 9,2 cm.)

alt

Fra Avaldsnes gikk turen over øya til Vigsnes og gruvemuseet. På 1870 tallet var Vigsnes en av Norges største kobbergruver, og den gang bodde det 3000 mennesker i dette gruvesamfunnet. Her var egen skole, sykehus, lensmannskontor (en av turdeltakernes oldefar hadde vært lensmann her) og butikk. Fra gruvene her ble kobberet til Frihetsgudinnen i New York hentet. Guiden fortalte om byggingen og utviklingen av stedet og livet som hadde vært her. Vi fra Sandnes syntes det var stas at det var to Sandnesbuer som var årsaken til den spede begynnelsen, men som vanlig -  pengene rår- og de to ble raskt kjøpt ut av en utenlandsk eier. I dag er det en venneforening som tar vare på området. Før vi forlot Vignes hadde vi lunsj i det tidligere administrasjonsbygget som var omgjort til spisested.

Tilbake  på Avaldsnes fortsetter vi sørover øya. Møter igjen T-forbindelsen på Håvik og ved å krysse Karmsundet på denne måten merker vi hvor kort hjemveien er blitt. Etter få minutter møter vi igjen Tysvær og er klar til å krysse Boknafjorden på returen.

En flott dag med mange opplevelser, men også en dag som fristet til ny tur med god tid til å gå rundt  og oppleve  naturen  og områdene rundt.

Ernst Magne Haga fra Sverre Haga Bussreiser  var en solid og fornøyelig sjåfør som fortalte underveis, stilte spørsmål og gjorde selve bussturen til en god opplevelse.

 

Marie Ø. Søndervik

alt

 

@