Referat fra medlemsmøtet 14. januar 2025

Til tross for det glatte føret hadde 18 pensjonister møtt opp til det første medlemsmøte i 2025. Landsforbundet for offentlige pensjonister (LOP) har til formål å samle medlemmer av offentlige tjenestepensjonsordninger til arbeid for felles interesser. Landslaget er en av høringsinstansene til departementet, og har drøftingsrett i trygdeoppgjøret, og i forbindelse med statsbudsjettet. Dette gjør lokallagene i LOP til en viktig arena for pensjonister som har arbeidet i offentlig sektor.

Tema for møtet denne gangen var FREMTIDSFULLMAKT, foredragsholder var advokat Marit Winnem. Fremtidsfullmakt er et privatrettslig alternativ til vergemål. Man kan med fremtidsfullmakt en mulighet til å bestemme hva som skal skje etter at man har kommet i en tilstand hvor man ikke lenger har mental kapasitet eller fysisk mulighet til å ta avgjørelser på egne vegne. Fremtidsfullmakter er regulert av vergemålsloven kap. 10 og det heter i vergemålsloven § 78 at en fremtidsfullmakt er en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser.

Marit Winnem understreket viktigheten av å sette opp slik fullmakt enten man gjør det som ektepar/samboende, sammen eller hver for seg, eller som enslig. Man velger selv om fullmektig skal være en utenforstående eller av egne familiemedlemmer. Dersom fullmakten åpner opp for større økonomiske disposisjoner, forskudd på arv, salg av eiendom, aksjer, osv. kan det være lurt samtidig å tenke igjennom arvemessige forhold, og f.eks. vurdere å sette opp et testament.

Det gjelder like strenge formkrav som er nødvendig for at fremtidsfullmaken skal være gyldig som ved et testament. Det er krav om skriftlighet og det skal være to vitner som er til stede sammen, som vet at det dreier seg om en fremtidsfullmakt og ikke et testamente. Vitnene må være 18 år, og kunne bevitne at dette er fullmaktsgivers vilje. For at fullmakten skal tre i kraft må det innhentes en legeerklæring som bekrefter at fullmaktsgiver ikke lenger er i stand til å ta viktige avgjørelser for seg selv. Deretter bør fremtidsfullmakten stadfestes av Statsforvalteren. Det kan også være lurt å innhente legeerklæring før man setter opp en fremtidsfullmakt.

Den gyldige fremtidsfullmakten gir fullmakter til en rekke tilganger på vegne av fullmaktsgiver. Det er bl.a. NAV, andre offentlige etater og institusjoner. Brønnøysundregisteret, Helse Norge og banker.
En fremtidsfullmakt kan og bør utformes i tråd med personlige krav og ønsker. Man vil jo gjerne opprettholde sin tilvante livsstandard til tross for begrensninger i helsetilstanden.
Det kan være kostholds krav, matallergier og medisinsk behandling. Det kan være fysisk aktivitet og friluftsliv, og det kan være ønsker om kulturelle opplevelser, som for eksempel å fortsette å synge i demenskor. Det er med andre ord få begrensninger for hva man kan ta med i en fremtidsfullmakt.

Vi takker Marit Winnem for et spennende foredrag og for svar på de mange spørsmål fra medlemmene etter foredraget.

Neste medlemsmøte 11. februar kl. 12.00 på Arena. Da kommer Anne Sofie Wibye og skal snakke om søvnens mysterium.

Ref. Sonja Rønneberg

@