Dagstur til Verdensarvstedet Rjukan 2 .juni 2016

I 2015 fikk Rjukan og Notodden bekreftet at deres industrihistorie er av «world wide outstanding value» og fikk dermed plass på Unescos verdensarvliste.  Vi skal 2. juni besøke Rjukan for å se litt nærmere på deres historie og identitet gjennom et industrieventyr uten sidestykke i Norsk historie.  Og alt startet med Sam Eydes kjøp av Rjukanfossen i 1902 for så å stifte Norsk Hydro.

 

Vi starter fra Kragerø 08:00, Stathelle 08:30, Porsgrunn 08:50, Skien 09:15, Ulefoss 09:40  og setter kursen mot Notodden og Tinnsjøen.  Vi stopper for litt enkel formiddagsmat på Norsjø Hotell.  Vi skal passere DF «Ammonia» som er en av fire gjenværende jernbane-dampferger i verden.  Denne ligger nå til kai sammen med MF «Storegut» på Mæl. 

Når vi kommer inn til Rjukan skal vi først gjøre et stopp på torget for å se opp mot solspeilet som etter 100 år som idé, endelig ble montert i 2013 for å lyse opp torget under mørketiden på vinteren.  Speilet er montert i fjellveggen ca 450 meter over torget. 

Turen går så videre opp til Norsk Industriarbeidermuseum Vemork, hvor vi skal se filmen «if Hitler had the Bomb», før vi får en introduksjon rundt i hallene på Vemork.  Det skal også bli tid til å gå litt rundt på egenhånd.  Det er en bit opp fra parkeringsplassen til museet så vi bestiller minibuss som kjører den siste strekningen t/r siden store busser ikke kan komme frem her.

Tilbake i bussen kjører vi ned til Krossobanen for å ta turen opp til toppen.  Denne banen ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro til Rjukans befolkning slik at de kunne ta seg opp i sola i vinterhalvåret.  Det er to vogner som trafikkerer strekningen, «tyttebæret» og «blåbæret».  På toppen skal vi spise mat på Gvepseborg Panorama Cafe som ligger på kanten av fjellet med en storslått utsikt over Rjukan og Gaustatoppen.

Vi returnerer med banen og tar bussen tilbake til hjemstedet etter en interessant dag på Rjukan.

 

Pris pr pers medlemmer kr : 950,-          ikke medlemmer 1 150,-  innbetales til Konto 0539.65.42899

Prisen Inkluderer:

  • Tur i moderne turbuss
  • Formiddagsmat
  • Transport t/r p-plass – Vemork
  • Inngang, film og introduksjon til Norsk Industriarbeidermuseum
  • Transport t/r med Krossobanen
  • Mat på Gvepseborg
  • Avgifter og kostnader knyttet til sjåføren
  • Forbehold om prisjusteringer hos våre leverandører.

 

Påmelding til Turid Schüller Sølland 959 60 807 – 35 53 53 82 – tsoellan@online.no

Påmeldingsfrist 01.mai 2016.