Referat fra medlemsmøte 11. mars 2014

Medlemsmøte på Høienhald 11. mars ble meget godt besøkt av medlemmer og interesserte.

Leder Kristian Hjortkær Hansen ønsket velkommen før han ga ordet til dagens foredragsholder Halstein Sjølie.

Dagen tema 1814 er spesielt aktuell i disse dager. Halstein Sjølie tok oss med på en reise tilbake til slutten av 17.hundre tallet da det rådde stor uro ute i Europa med kriger med bl. a. England, Tyskland, Danmark og Sverige som kjempet om makt.

Selv om historien er kjent for oss alle så fikk Halstein Sjølie oss til å lytte med stor interesse om både små og store begivenheter som fant sted. Han kunne også fortelle om interne intriger og om kjærlighetsforhold, og om ekte og uke barn som kom til verden i de høyere kretser.

På mange måter artige og interessante historier som fant sted i de begivenhetsrike årene omkring 17 og 18 hundre tallet.

Sjølie satte farge på historien slik at Eidsvolls mennene fremsto som mer levende enn de vi kjenner fra maleriet av Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Flere nordmenn tok del i Kielfreden som la grunnlaget for en stabil fred mellom de Nordiske lendene.

Om livet på Eidsvoll fra 28.januar og fram til grunnloven ble undertegnet 16. mai kunne Halstein Sjølie fortelle om dagligdagse ting og om et stort forbruk av alkohol. Det gikk med ca. 100 liter rødvin til middag.

Christian Magnus Falsen – ”Grunnlovens far” var en meget dyktig advokat som la grunnlaget for og utarbeidet forslaget til landets ny grunnlov.

Det var Jens Schow Fabricius som oppfordret til å avlegge eden ”Evig og tro til Dovre faller”

Halstein Sjølie imponerte forsamlingen med sine store kunnskaper om begivenhetene omkring 1814, og hans evne til å fortelle historien på en interessant og artig måte, tatt fra en meget god hukommelse.

Sjølie ble takket med en liten gave av leder Kristian Hjortkær Hansen.

Videre var det allsang, og hva passet vel bedre enn Se Norges blomsterdal og Smaaguttenes nasjonalsang Vi ere en nasjon vi med…

Leder orienterte om sommerturen som i år går til Kjærnes Gård i Våler hvor vi får bespisning, se gården og ane stemningen fra Hver gang vi møtes….

Responsen var god og mange meldte seg allerede på til turen som finner sted 5. juni.

På neste møte den 13. mai får vi besøk av Inger-Lise Skauge som vil fortelle om hverdagslige ting – serviettene.

 

Sekretær

Medl.møte-11.mars-2014-002.jpg
Medl.møte-11.mars-2014-003.jpg
@