Referat fra medlemsmøte Høienhald 26.november 2013

På medlemsmøte på Høienhald tirsdag 26. november var tema julesanger i ord og toner før og nå.

Leder Unni Bjerkholt Roksvåg ønsket velkommen og innledet med allsang: Tenn lys. Et lys skal skinne, og minnet oss på den rike kulturarven som ligger i gamle, kjente og kjære julesanger. Hvem er din beste julesang? Vanskelig å svare på for vi har vel alle en eller flere favoritter av de flotte sangene som hører julen til.

Unni Bjerkholt Roksvåg startet med å lese fra Mari Maurstad bok De gode, gamle julesanger.

Julesangenes opprinnelse skriver seg tilbake til England på 13 hundretallet hvor sangene ble brukt til underholdning både i det engelske hoff og som skuespill ute i gatene som støtte i deres kristentro.

Med reformasjonen på 15 hundretallet mente Martin Luther at språket Latin ikke var allemannseie og at bl.a sanger burde oversettes til hvert lands eget språk.  I dag synges ”Galde Jul” over hele verden.

Kjente salmediktere som B.S. Ingemann og N.S.F. Grundtvig bidro også til samlingen av kjente julesalmer.

De aller fleste av oss har tatt med oss sangene fra tidlig barndom som en udødelig sangskatt.

I Gustava Kiellands O Jul med din glede og Marie Vekselsens barnebøker var det mye å hente om sangenes opprinnelse og julens tradisjoner.

Julesangenes historie ble knyttet sammen med allsang, med noen utvalgte sanger, akkompagnert av lokallagets egen trubadur - Bjarne Roksvåg og hans gitar.

Unni flettet også inn et par anekdoter om ”Julaften og markmusene” og ”Den gamle julesang”

Å synge julesanger er en tradisjon som føres videre fra barnehager som øver på leker og sanger, det samme gjør skolebarna.  Og i adventtiden kan vi glede oss over alle kjente artister som sprer gled og julehøytid med sine julekonserter i kirker og andre steder rundt om kring i hele landet.

Dette ble en hyggelig inngang til advent.

Jan Erik Hellstrøm orienterte om nytt fra LOP Sentralt.

Bl.a LOP’s  brev sendt til Frp om at nok en gang svikter politikerne pensjonistene. Særfradraget ble fjernet fra 2011. Trygdeavgiften økt fra 3 til 4,7 prosent og at de årlige pensjonene blir underregulert med 0.75 prosent.

Tannhelsen for eldre ble fjernet.

Så her er det mange aktuelle saker som berører pensjonistene som LOP Sentralt vil forhandle om i tiden som kommer.

Hva vil så skje med de kommende pensjonister som vil bli underregulert år for år? Spørsmålet engasjerte medlemmene og ønsket en debatt om temaet.

Med Unnis deilige julekaker og kaffe ble dette et hyggelig medlemsmøte.

Sekretær orienterte om julelunsjen på Nye Støvig Hotell hvor over30 LOP` ere setter seg stevne tirsdag den 3. desember.

Medlemsmøte ble avsluttet med overrekkelse av blomster og bursdagssang til lokallagets nestor, Gunnhild Grøndalen som på lørdag fylte 90 år.

Sekretær

Bilde 1: Jubilanten Gunhild Grøndalen og leder Unni Bjerkholt Roksvåg
Bilde 2: Trubadur Bjarne Roksvåg
Bilde 3: Unni & Bjarne

Adventmøte-2013-002.jpg
Adventmøte-2013-005.jpg
Adventmøte-2013-006.jpg
@