Referat fra medlemsmøtet 11. februar med tema «søvnens mysterium»

11.februar kom det 21 medlemmer på møtet. Turid ønsket velkommen med Gjendines bådnlåt med Volda Mannskor. Denne vakre vuggevise ble valgt til dagens tema; «Søvnens mysterium» med fysioterapeut Anne-Sophie Schiøt Wibye.

Anne-Sophie har jobbet i mange år ved CatoSenteret Rehabiliteringssenter i Son, hvor hennes interesse for søvnens betydning for mennesket startet. Hun bygger sitt foredrag på
både erfaring fra eget arbeid og vitenskapelige forskning.


Søvnen er som en trylledrikk! Etter en god søvn husker vi bedre, vi blir mer kreative og i godt humør. Det skjer en rekke positive ting i hjernen mens vi sover. Under dyp hvilesøvn pågår en renselsesprosess, hvor væsken flyter fritt i hjernen. Under lett hvilesøvn flyttes minnene fra et korttids lager til flere plasser hvor de hører hjemme i hjernen. Derav uttrykket «vi må sove på det» Under REM søvn bearbeides følelsene. For eksempel er det under rem søvn at traumer og psykiske påvirkninger bearbeides.


Normalt klarer kroppen å innhente seg etter en dårlig natts søvn. Men når man blir eldre trenger man mindre søvn enn da man var ung. Det er viktig å ha et realistisk forhold til sitt søvnmønster. Ikke la oss lure av pulsklokka for den måler pulsen og ikke søvndybde. Men kanskje bli mer bevist på eget søvnmønster. De mest vanlige søvnforstyrrelser er; tankekjør, psykiske utfordringer, sorg, smerter og ubehag i kroppen, og en variabel døgnrytme. Hun foreslår å sette av tid på dagen til å tenke igjennom hva det er som forstyrrer søvnen.


Hun fortalte også om vår «indre biologiske klokke». Den er avhengig av døgnrytmen med lys og mørke. Den biologiske klokka sender signal til epifysen når det blir mørkt, slik at det kan produseres melatonin, et søvnhormon som hjelper oss å falle i søvn. Dette hormonet avtar med årene og kan da i noen grad erstattes ved å tilføre kroppen Melatonin i tablettform. Dette gjøres i samarbeid med legen. Det advares mot å ta Melatonin når man er ung fordi det kan ha en negativ virkning på utviklingen av eggstokk og testikler.


Hjernen trenger dagslys og for å bli naturlig trett bør man være i bevegelse i løpet av dagen. Hun foreslår at vi utnytter morgenlyset, går en tur ut og tar imot dagen. Dersom vi trenger en blund, bør den legges til midt på dagen, mellom lunsj og middag. Ikke ta en høneblund i ny og ne. Hvem vil vel ikke reise med «søvntoget» Det kommer og går til faste tider av vår søvnrytme, med 90 minutters mellomrom. Vi må være klar til å gå på «søvntoget» når det kommer! Togtidene avhenger av hvilken søvnrytme vi har innarbeidet, at vi legger oss og står opp til samme tid hver dag. Kaffe hindrer oss i å føle tretthet, det kan være en av grunnene til at vi ikke når «søvntoget».


Vi takker Anne-Sophie Wibye for et meget relevant og spennende foredrag. Neste møte i LOP lokallag er Årsmøte, 11.03.2025.


Ref. Sonja Rønneberg

@