Referat fra medlemsmøtet 11. september 2023
Etter Tannlegehøyskolen og praksis i Norge inngikk han avtale med Det Norske Misjonsselskapet i 1981, om å bli sent som misjonær og tannlege til Kamerun i Afrika.
Det offisielle språket i Kamerun er fransk og engelsk, og en mengde stammespråk. Det betød at den lille familien på fire måtte lære seg fransk før de kunne reise ut til Kamerun. Det ble et opphold på ett år i Le Chambon sur Lignon i Frankrike.
Kamerun er en republikk midt i Afrika, som grenser mot Den sentralafrikanske republikk, Republikken Congo, Gabon, Nigeria, Tsjad og Ekvatorial-Guinea. På det tidspunkt familien ankom Afrika i 1982, hadde Kamerun 17 mill. innbyggere. Nå opplyses det i Wikipedia at landet har 27,2 mill. innbyggere.
Innbyggerne bodde i stråhytter og snakket mange forskjellige språk etter hvilken stamme de tilhørte. De forsto ikke hverandre, men levde i fred og fordragelighet.
Landet eksporterer råolje, men jordbruk er viktigste næringsvei, med dyrking av bl.a kaffe og kakao, tropiske frukter mm. De eksporterer også tropisk tømmer.
Tannlegekontoret i Ngaoundéré var bra utstyrt og tannlegeboligen likeså. Han hadde poliklinikk på formiddagen og da satt det minst 20 mennesker klar og ventet på tannbehandling. De som kom hadde gått så lenge med tannproblemet at det eneste han kunne gjøre var å bedøve og trekke. Han viste bilder av noen av tannsykdommene som ble behandlet ved poliklinikken. Det var menn med svarte råtne tenner etter langvarig bruk av brennevin. Det var kvinner med store byller i munn og svelg. Mange av barna var også rammet av tannsykdommer. Etter behandling så han dem sjelden igjen og visste derfor ikke hvordan det hadde gått med dem etter behandlingen.
Han var også skoletannlege for misjonærenes barn ved den norske barneskolen i byen.
De hadde Norges fest en gang i året og 17.mai ble behørig feiret. Bursdagene ble feiret ute. De norske misjonærene måtte være familie for hverandre. Guttene spesielt lærte seg fransk mens jentene snakket for det meste norsk og engelsk seg imellom. Det var ofte sang og dans i kirken og de reiste på tur ut i «brossen».
Kamerunske kvinner hadde dannet en folkeopplysnings gruppe «Kvinner for Kristus» De reiste rundt og informerte om kosthold og mye mer, blant annet om å tannvedlikehold.
Familien øktes med to barn i de fem årene de var i Kamerun. De ser tilbake på tiden i Kamerun med glede, og har et stort hjerte for Afrika fremdeles.
Medlemmene i LOP takker Eirik Lind for et engasjerende foredrag fra tiden som misjonær i Kamerun.
Neste medlemsmøte er 10.oktober på Arena. Da kommer Tone Eidsvold, med tema «bunad historie». Så blir det igjen medlemsmøte 14. november på Arena. Da kommer Knut Bjørnar Nygård fra politiet, med tema «Forebygging av kriminalitet mot eldre».
Ref. Sonja Rønneberg