Referat fra medlemsmøtet 12. november

12. november var 20 medlemmer samlet til medlemsmøte i LOP lokallag Moss. Vår sangglade ledet, Turid hadde funnet frem sangen; Nisser og dverger, som hun mente var illustrerende for byen vår i disse dager.

Tema for dette møtet var Digitale hjelpemidler, ved Ruth Helen Thorheim og Pavle Javanovicvi, fra Moss kommune. Deres informasjon tok utgangspunkt i de mest relevante hjelpemidler som er tatt i bruk i dag, og ikke fremtidige tekniske hjelpemidler under planlegging.

  • Det skal være trygt og forsvarlig å bruke digitale hjelpemidler!
  • Bruker skal ha opplæring i hvordan hjelpemidlet brukes.
  • Det deles inn i «Trygghetsskapende teknologi», som ilegges en egenbetaling og «Helsetjenester» som er gratis.

Innledningsvis orienterte Ruth Helen om dokumentasjonssystemet Gerica Journalsystem.

Alt helsepersonell har dokumentasjonsplikt og skal føre journal over pleie og behandling som gis til brukerne. Det innebærer at alle er registrert i journalsystemet med de hjelpemidler de benytter og det rapporteres der om tilstanden til den enkelte bruker.

Alt helsepersonell har taushetsplikt og kan ikke dele opplysninger med andre involverte. I hjemmesykepleien får man derfor utlevert en arbeidsliste for vakten, med alle navn og adresser. Denne listen knyttes til opplysningene i dokumentasjonssystemet som den ansatte trenger for å gi dagens tjeneste til bruker.

Den enkelte bruker eller den bruker oppnevner som sin nærmeste pårørende, kan få lese det som står i journalen om dem. 

E-lås, er et elektronisk låsesystem som koples på inngangsdøren til den som får tjenester fra hjemmesykepleien. De som bor der, kan bruke sin egen nøkkel mens hjemmesykepleien bruker en universalnøkkel som går til alle låsene. Og her kommer den før omtalte arbeidslisten inn; den ansatte kan bare bruke universalnøkkelen på dørene til de brukerne som står på deres arbeidsliste.

Trygghetsalarmen er for mange et velkjent hjelpemiddel. Den henger på veggen og har en høyttaler og en talemikrofon, med ca 60m rekkevidde.  Bruker kan tilkalle hjelp ved å trykke på en knapp som de bærer i en snor rundt halsen eller som et armbånd. Man kan fint gå i dusjen med knappen, for den skal være vanntett. Det er lite hjelp i trygghetsalarmen hvis man faller i dusjen og knappen ligger på kjøkkenbordet.

Trygghetsalarmer i Moss går til Helsevakta i Fredrikstad. Det møter man helsepersonell som vurderer meldingen fra bruker og sender ut helsepersonell fra hjemmesykepleien i Moss ved behov for hjelp. Den som har trygghetsalarm bør sjekke hvordan den fungerer, ved å trykke på knappen og bare si at det var en prøve når Helsevakta svarer. 

Det må være strenge tildelingskriterier for trygghetsalarm. I tillegg koster det ca. 500 for å få den koplet opp i hjemmet og en egenbetaling på ca. 300 per måned. Trygghetsalarmen må leveres tilbake når man ikke har bruk for den lenger. Den kan ikke overføres til en evt. ektefelle uten at det er gjort en vurdering av behov.

Medisindispenser hjelper bruker å ta rett medisindose til rett tid. Hvis man glemmer å ta medisin blir man oppringt av hjemmesykepleien og påminnet forglemmelsen.

Vi takker Ruth Helen og Pavle for et meget nyttig innlegg til oss i LOP.

Neste og siste møte i år blir på Røed gård 10.desember kl. 12.00. Med et velsmakende julemåltid og underholdning av Harald Hougaard.  Medlemmer kr. 400,- og andre kr. 450,-.

Påmelding til Inger-Lise Echoldt.

@