Referat fra medlemsmøtet 8. november

26 medlemmer hvorav fem nye, møtte for å høre foredrag av Tor Sørby, om hans pilgrimsvandring til Nidaros i 2021, som han har kaldt «On the Run again». Tor Sørby er daglig leder i Moss menighet og etter pandemien følte han behov for å samle sine kollegaer for å ta pilegrimsturen til Trondheim og Nidaros. Vandringen startet ved Bispegården i Oslo og derfra skulle de gå 643 km. til Trondheim.

I middelalderen var det fire mål for pilgrimsvandringer, Santiago de Compostela i Spania, Jerusalem i Palestina, Roma i Italia og Nidaros i Norge. Den dag i dag finner vi pilgrimsledene merket gjennom hele Europa.

Tor viste film og bilder fra et vakkert, men til tider utfordrende landskap. Han lærte oss hvordan man skulle tape tær og knokler på føttene, for ikke å få gnagsår. Sammen med nylonstrømper og lette joggesko klarte føttene hans seg bra under turen.

Han gav en levende beskrivelse av fuglesangen langs veien og det gikk oppover bakker og fjell, langs elver og stryk. Motivasjonen hentet han i visdomsordet «man må gå mot strømmen for å komme til kilden». Lar man seg føre med strømmen kommer man lenger og lenger bort fra kilden.

Mange av Middelalderkirkene ligger langs veien. Disse var åpne for at pilgrimene kunne komme inn for å se og finne roen i kirkerommet. Slik opplevde vandrerne også «Gudshuset på Dovrefjell». Et gammelt gårdshus fra 1700- tallet som ble vigslet i juni 2010, nettopp til formålet at vandrere og pilgrimer skulle komme inn i varmen og finne ro i sinnet.

Han hadde rørende beskrivelser den gjestfrihet og varme som møtte dem av de som bodde langs veien. Der var det flere åpne dører, kaffe og hyggelige samtaler.  De kunne overnatte både ute og inne og det ble ofte mange trøtte og svette pilgrimer i samme hytte.

Det sies ofte at en pilgrim har en indre og ytre reise, så om man ikke er i stand til fysisk å gå pilgrimsveien så er vi alle bundet av livet selv og pilgrimsvandringen som varer fra vugge til grav.

LOP pensjonistene takker Tor Sørby for et fantastisk og levende foredrag. Det som er gjengitt her er bare stikkord notert underveis.

Etter foredraget gikk praten livlig til kaffe og nydelig kringle som naboen til Inger-Lise Echoldt, Irene Andresen, hadde bakt. Det var loddtrekning og allsang med Turid ved pianoet.

Det blir julemøte 13.12.22 kl. 12.00 på Balke gård i Rygge. Det er sendt ut invitasjon til medlemmene, med påmeldingsfrist 30.november. Vi håper at dere alle sammen kommer.

 

Ref. Sonja Rønneberg

@