Referat fra medlemsmøtet 9. april

LOP, Moss hadde medlemsmøte 9. april 2019 på Arena og tilstede var 23 medlemmer. Leder  Turid Bakkerud Nørving ønsket velkommen med diktet «jeg velger meg april» av Bjørnstjerne Bjørnson.  

Som en fin innledning til vårens mange høytider, hadde vi fått besøk av Wenche Rasmussen, fra Moss husflidslag, som øste av sin kunnskap knyttet til Østfoldbunaden, bevaring og stell.

Østfold hadde ingen offisiell bunad før i 1936, men da ble det opprettet en gruppe som presenterte et forslag til bunad med sort stakk og grønt eller rustrødt ulldamask liv, brodert sjal og lue i silke. Ideen stammer nok fra historiske 1700-talls klær som var blitt bevart for ettertiden på enkelte gårder i fylket. Noen år senere  ble Løkendrakta lansert, fra Løken gård i Askim og i ettertid er det akseptert at vi har to ulike bunader i Østfold.  Broderiene på bunadene er basert på planter og trær som har sin naturlige vegetasjon i vårt fylke og for herrebunaden er det utviklet fire ulike vester med kopier fra 1700-talls stoff.   

De orginale Østfold-bunadene blir sydd og brodert på egen systue hos Husfliden i Moss. Mens råd og veiledning kan fåes på kurs i alle østfold-byene. En bunad er et viktig stasplagg som må behandles godt. Etter bruk bør derfor bunaden sjekkes, rengjøres og klargjøres umiddelbart. Flekker må fjernes, strømper vaskes og sko pusses. Legg sølvet i en tett plastpose, så holder det seg blankt. Bunaden må oppbevares hengende i hemper som er festet på innsiden av livet og aldri i plast, men i en pose av bomullstoff. Viktig å huske at en bunadstakk i ullstoff som sjelden benyttes, kan bli angrepet av møll og derfor bør luftes og sjekkes regelmessig.  Etter mye god informasjon og mange spørsmål takket vi for innlegget med en oppmerksomhet.

Denne gangen fikk vi servering av kaffe og snitter fra kafeen på Arena før lederen orienterte fra et tillitsmannsmøte i regi av LOP hvor det kommende trygdeoppgjøret og problem knyttet til mangel på legemidler i Norge, hadde vært tema. Det ble orientert om årets sommertur som i år, skal gå til Vestfold og så videre med båt fra Sandefjord til Strømstad 4. juni. Sjekk påmeldingsfrist og husk å melde deg på denne fine turen.  Kjenner du noen som vurderer å delta i vår pensjonistforening, kan en slik tur være en fin måte å bli kjent med oss på.  

Så ønsket lederen oss alle en fin påske og avslutning på april, før vi sang «kom, mai, du skjønne, milde».   Neste møte blir på Arena tirsdag 14. mai, hvor vi får orientering om alle tilbud biblioteket kan gi  oss.  

 

Ragnhild Marie Monsen, referent 

@