Referat fra medlemsmøtet 9. mai 2023

Medlemsmøtene i lokallaget har alltid interessante tema på agendaen. Denne gangen hadde vi besøk av Nils Jørgen Kraft fra Moss kommune, som fortalte oss om fugler og dyr i Mossedistriktet.

Han er til daglig hovedverneombud i sin kommunale jobb, men fritiden tilbringer han først og fremst i naturen. Han er turguide i DNT, både i landskapet rundt og i Vansjø og i kommunene rundt Moss. Han er spesielt glad i turer i sin kajakk. Der tar han gjerne med seg både trenede og nybegynnere som han gir opplæring i kajakk-padling.

Nils Jørgen tar fantastiske bilder fra fugle- og dyrelivet som han oppsøker i skog, vann og mark.

Han viste ekornet som er så nysgjerrig at den tar over fotografiapparatet. Den snoker etter mat over alt.  Det er også mange fine rådyr i distriktet, som beiter helt inn i folks hager. Og det er ikke alltid så greit når nyutsprungne blomster blir klippet av, av de skarpe tennene til rådyrene.

Vi fikk også se både bilder og film av Beveren som holder til i Vansjø, bak Mossehallen.

Han viste fine bilder av knoppsvanen og kunne fortelle oss at bestanden er voksende i distriktet. Han viste bilde av Nøtteskrikeren og karakteriserte den som en hissig rovfugl, som gjerne tar over hele fuglebrettet for småfuglene. Ellers fikk vi også billed- bevis for at Fossekallen holder til i Mossefossen.

Vi fikk se både bilder og film av Fiskeørn fra Råde. NRK viser også direkte film fra reiret på Rauer, der «herr og fru Rauer», et fiskeørnpar, har hatt tilhold i noen år. Etter at herr Rauer ble beskylt for å ha hatt et lite sidesprang med en annen «dame», hersker det igjen fred og fordragelighet mellom paret i reiret på Rauer.  Dette kan du se hvis du går inn på NRK appen og søker etter «Fiskeørn».

Fiskeørnen følges med GPS. Når klekkingen er over og ungene greier å finne mat selv, reiser mor til Afrika. Når ungene blir sterke nok, flyr de etter moren. Hønsehauken kan være den største trusselen for ørneungene.

Den vakre Haukeugla, hører godt. Den sitter gjerne lett og synlig i toppen av et tre, og derfra kan den høre en mus som beveger seg på bakken. Traner er i fremgang her og den hekker i Hobøl-området. Det er en meget sky fugl som lett lar seg skremme av turgåere.

Sidensvansen kommer tidlig om høsten i store flokker, en vakker liten fugl med fjærtopp på hodet. Skjeggmeisen er en sangfugl med et ganske spesielt utseende. Den har virkelig skjegg som sitter på begge sider av nebbet. Den hekker i våtmark i sydlige deler av Norge.

Vi fikk også se bilde av en ung Moskus fra Dovre og Orrhaner i praktfullt spill i Våler – skogene. Han fortalte også om sitt møte med en Hjorteflokk på vei til Ros i Svinndal.

LOP pensjonistene takker Nils Jørgen Kraft for en fantastisk fremvisning av bilder og film med informative kommentarer underveis.

Det var 22 deltakere på medlemsmøtet i dag. Det vanket særlig skryt for kringla vi får til kaffen. Den kommer helt nybakt fra Irene Andresen.

Leder avsluttet med korte dikt om vakre blomster og vi sang «vil du bli med i menuetten» til slutt.

Ref. Sonja Rønneberg

@