Fra Romerike til Galápagos

I mars delte journalist og naturfotograf Hallgeir B. Skjelstad reiseminner fra Romerike til Galápagos med lokallaget. Skjelstad har en stor fanskare både for sine innsiktsfulle, velskrevne artikler i Romerikes Blad og – ikke minst – for sine flotte fotografier. - Jeg har vært to uker lenger på Galápagos enn Charles Darwin – men ikke satt de samme spor, humret han.

Tekst: Maj Lindholt, Foto: Odd Westeengen

Faunaen på Romerike er behørig dokumentert i Skjelstads fotoarkiv. Harespor i nysnø. Elg som trives dårligere når termometeret viser fem grader pluss. Apropos oppvarming; Svarttrost, bokfink og ringdue kommer ca. tre uker tidligere enn før. Noe å tenke over? Fjellvåken er for øvrig den vanligste rovfuglen på Romerike.

Et tastetrykk brakte oss over riksgrensen – og der danser tranene på Hornborgasjὄen! Et vakkert skue han helst ikke går glipp av.

Skjelstad slapp å ta sjøveien til Galápagos som Darwin. Flyturen til øyene rett under Ekvator er lang nok. Den siste etappen med Aero Gal går med flyet «Solitario George» oppkalt etter skilpadden «Lonesome George» som var den eneste i sitt slag og døde for tre år siden. Han ble oppdaget på øya Pinta i 1970. Etter at han gikk bort, er det funnet 17 skilpadder med genetisk likhet på øya Isabella. Navnet Galápagos er avledet av ord for skilpadde. En gang var dyret tilskudd til mat – ferskt kjøtt! – for sjøfolk.

Ulike dyre- og fuglearter har utviklet seg på de forskjellige øyene på grunn av isolasjon. Her er verdens eneste haviguan. Lavamåken finnes også bare her. Det er ca. 600 par og de ser ut som om de opptrer i en skrekkfilm, viste han til stor munterhet.  Her er det eneste stedet i tropene hvor pingviner lever. De har fulgt med Humboldtstrømmen. Nå er det truet av stormer som El Ninjo.

Dyrene på Galápagos er spesielle også i atferd, smiler Hallgeir B. Skjelstad avslutningsvis: De er ikke redd fotografer!

alt

Skjelstad med darwinfinker – en art som er blitt observert av et ektepar i 40 år på Galápagosøyene.

@