Lev bra med artrose

Artrose er en kronisk leddsykdom som rammer mange, fortalte fysioterapeut Johanne Bolstad ved Lillestrøm Fysikalske Institutt på medlemsmøtet i januar. Den kan ikke kureres, men de som rammes, den kan leve godt med artrose ved å følge noen enkle råd om å være i bevegelse.

Tekst og foto: Maj Lindholt

 

Artrose og øvelser

Artrose er altså en kronisk sykdom i brusken i leddene. Brusk har ikke nerver og får derfor ikke næring gjennom blodtilførsel. Næringen kommer fra leddvæsken som utløses gjennom bevegelse i leddene. Vanlige mennesker kan ikke trene på seg artrose, forsikret Bolstad, men vi er heller ikke snille mot kroppen hvis vi bare sitter i ro. Trening/øvelser skal være individuelle og det skal være gøy å utføre dem! Det kan være helt enkle øvelser som å reise seg fra en stol ti ganger, eller stige opp og ned på tå eller stå vekselvis på ett ben!  Du må ikke gå på treningssenter. Mange effektive øvelser kan fint gjøre hjemme. Spør gjerne en fagperson om råd.

 

Kunnskap

Kunnskap om kroppen er viktig, sa Johanne Bolstad. Arv/gener – kvaliteten på kroppen – er viktig for å forebygge eller leve godt med artrose. Sykdommen rammer flest fra 65-årsalderen, men er også registrert hos yngre. Flere menn enn kvinner har artrose i knærne, mens kvinner har det oftere i hoftene. Artrose kan oppstå i alle ledd.

Bare 5 prosent opereres og får protese. En protese holder i 10-15 år. Denne kunnskapen er viktig å ha før man tar en avgjørelse om operasjon. Veldig viktig er kunnskapen om at menisk ikke skal opereres!

 

Kpsthold

Fysioterapeuten anbefalte tre måltider og 3 mellommål daglig. Mellommål kan bestå av for eksempel yoghurt og/eller nøtter. Det er viktig å tilføre kroppen proteiner. Spis gjerne brød, kjøtt, fisk, tomater, agurk og paprika. Med andre ord et næringsrikt kosthold og forsiktighet med salt og sukker. Ha mange farger på tallerken! Det er både pent og appetittvekkende samt sunt!

alt

@