Tur til Maihaugen og Norges Olympiske Museum 27. mai 2019

Der sto vi, oppstilt på to rekker, jentene til høyre og guttene til venstre, og ventet utenfor skolestua. Så kom lærerinnen og sa marsj inn, jentene først. Så var vi inne i skolestua fra 1800 tallet og satte oss. ”Hvem har sagt at dere kan sitte?» sier Frk. Allum med myndig stemme. Vi spratt opp!

Tekst Wenche Ravn Wirum og Jonn Bekkevold

Vær så god å sitte sier frøken og vi satte oss lydig ned. Så måtte vi be Fader Vår. Så begynte timen. Først måtte en av jentene lese et stykke fra leseboka som var skrevet med gotisk skrift. Slik kunne jeg fortsette. Vi var alle enige om at en reise 150 år tilbake i tiden hadde vært en opplevelse.

Reisen startet fra Lillestrøm kl. 9:00 med en buss fra Charterreiser. Litt over to timer senere var vi på Maihaugen og ble mottatt av en meget hyggelig vertinne. Norges Olympiske museum var en opplevelse i seg selv. Vel tilrettelagt i underetasjen kunne vi ”bla” i olympiske bragder av alle slag. Glemte navn fra 1900-tallet dukket opp. Samlingen må være alle sportsinteressertes drøm.

Etter en typisk norsk kjøttkakemiddag startet vi på De Sandvigske samlinger.  Et middelalderhjem ga følelse av under hvilke spartanske forhold folk levde på den tiden. Ingen annen belysning enn et røykhull i taket og et hull i veggen tettet med en tre-plugg slik at vinden (vind-auge = forløper til vindu) kunne hjelpe med å drive ut røyken fra ildstedet. Gruppen var meget fornøyd med guidens (Caroline Allum) kunnskaper og utrolige fortellerevne.

Som en ekstra gest var vi så heldige å få en introduksjon og et besøk inne i Tuengen alle nr. 1. Et typisk moderne Oslo Vestkanthjem fra slutten av 1930 tallet. Første etasje var restaurert og fremsto som en perle i all sin glans. Kunst på veggene, originale møbler med innredning og et stort maleri av Dronning Sonja som 5 – 6 åring. Vi var alle mektig imponert. Huset passet godt inn i boliggrenda. Selve anlegget Maihaugen var godt tilrettelagt for besøkende og godt dokumentert for dem som vil gå i dybden.

Vi var alle svært fornøyde med omvisningen og guiden Caroline Allums kunnskaper og formidlingsevne. 

Etter en 2 ½ timers busstur var vi hjemme i Lillestrøm. Vi takket sjåføren for sikker og behagelig kjøring. 

 

Fakta:

Maihaugen er et museum på Lillehammer. Det åpnet på Maihaugen 2. juli1904 under navnet De Sandvigske Samlinger, da Anders Sandvigs private samling ble kjøpt opp av Selskapet for Lillehammers bys vel. Anders Sandvig var en tannlege som fra 1887 hadde begynt å samle gamle gjenstander fra bondekulturen, folkekunst og håndverkeres verktøy, og etter hvert, i meget stor utstrekning, bygninger, hovedsakelig fra Gudbrandsdalen. Maihaugen var pionér blant de nordiske museene fordi samlingen fort ble omfattende og detaljert. Hele gårdstun og setre ble flyttet til museet. I 2011 ble Maihaugen en avdeling i Stiftelse Lillehammer museum. (Wikipedia)

Norges Olympiske Museum er et museumLillehammer, som tar for seg historien om de olympiske leker både i antikken og i moderne tid, med størst fokus på vinterlekene i Oslo i 1952 og Lillehammer i 1994. Olympiske høydepunkt presenteres gjennom interaktive installasjoner, multimedia-presentasjoner og historier knyttet til originale gjenstander. I tillegg til den faste utstillingen viser også museet temporære utstillinger med tema knyttet til idrettshistorie og sport. Paralympics og Ungdoms-OL har egne seksjoner i museet.

Museet holder til på Maihaugen og er en del av Stiftelsen Lillehammer museum. (Wikipedia)

 

 

alt

 

alt

alt

Bilder er hentet fra musenes hjemmeside.

 

"Det nye OL-museet på Maihaugen, Lillehammer, har blitt en fantastisk.  gjennomgang av stolte norske olympiske øyeblikk og historie. Veldig hyggelig for meg å samle alle mine olympiske medaljer i denne historiske rammen. Man blir ydmyk av å bli vist frem blant alle disse norske storheter." (Bjørn Dæhlie, 2016)

     
@