Bergen LOP til Sicilia 19. til 26. oktober 2024
Etter landing i Catania dro vi videre med buss til Giardini Naxos. Hvor vi bodde på Hotel Sporting Baia i 4 netter. Hotellet lå rett innenfor en flott badestrand som fristet flere av oss i løpet av oppholdet her. Sjøtemperaturen var behagelig etter en lang varm sommer. Lufttemperaturen var ideell for oss nordboere, rundt 25°C på dagtid gjennom hele oppholdet. Middag spiste vi hver kveld kl 20 på forskjellige restauranter med stort sett italienske retter.
Etter en typisk italiensk frokost på søndag 20. oktober kjørte vi opp til Taormina, en liten by med om lag 10.000 innbyggere 200 moh. Den ble grunnlagt av grekerne rundt år 400 f.Kr. Vi vandret rundt i byen, spiste lunsj og besøkte hovedattraksjonen, det greske teater. Her satt vi og fikk en historisk gjennomgang av Ødegård om teaterlivet den gang, mens vi hadde en fantastisk utsikt over den sicilianske kysten med vulkanen Etna i bakgrunnen. Vel nede igjen hadde vi resten av dagen til fri benyttelse.
Gruppebilde tatt blant ruiner fra et av templene i Selinunte.
Dagen etter skulle vi kjøre opp mot Etna (3360 moh.) så langt vi kunne. Været var ikke lovende, overskyet med fare for nedbør. Da vi nærmet oss slutten på kjøreturen passerte vi et belte med bjørkeskog, svært uvanlig ved Middelhavet. Dessverre begynte det å regne. Vi hadde planlagt å gå rundt et krater vel 1900 moh., men været var for dårlig. Vi dro derfor til et område, der det hadde vært et stort utbrudd i 2001 som ødela et fjellsenter. Vi så kun taket til et hotell stikke opp av lavaen. På vei ned fra Etna besøkte vi vingården Planetas Feudo di Mezzo. Her fikk vi vinsmaking av fantastisk gode viner etterfulgt av lunsj. På veien tilbake til hotellet ble vi utsatt for det verste regnværet vi har opplevd – veiene ble elver og bilene sto fast i vannet, men bussen kom fram.
Tirsdag 22. oktober dro vi for å utforske Siracusa, den historiske hovedstaden på Sicilia. Det var her den kjente vitenskapsmannen Arkimedes holdt til. I dag er det Sicilias fjerde største by med 116.000 innbyggere. Den ble grunnlagt år 733 f.Kr. Ved utkanten vandret vi gjennom et historisk kalksteinsbrudd. Her lå en gigantisk offerplass, 200 meter lang. Her ofret de et stort antall kyr. Kjøttet gikk ikke til spille – det ble gitt til allmuen. Vi besøkte deretter Sicilias største greske teater, bygget i det 5. århundre f.Kr. Det rommet den gangen 16.000 tilskuere. Deretter dro vi til gamlebyen på øya Ortygia, der vi spiste lunsj og besøkte en ombygd kirke bygget inn i et gresk tempel – et imponerende byggverk.
Knut Ødegård informerer gruppen om templene i Tempeldalen utenfor Agrigento. Templet i bakgrunnen er det imponerende Concordiantempelet.
Dagen etter, onsdag 23. oktober, forlot vi hotellet og dro tvers over øya til Agrigento. Det sentrale Sicilia består av et bølgende landskap med grønne åser og forbausende lite skog. Sicilia har alltid vært svært grøderikt og både grekerne, kartagerne og romerne betraktet øya som sitt viktigste kornkammer. Nær midt på øya kom vi til byen Piazza Armerina, og rett utenfor lå vårt neste reisemål, den antikke romerske villaen Villa Romana del Casale. Dette er en rikmannsvilla fra det 3. eller 4. århundre e.Kr. og står på UNESCO sin verdensarvliste. Alle 50 rommene har mosaikkgolv som viser jaktscener, handel med sirkusdyr, dagligliv, mytologi m.m. Vi vandret gjennom villaen i kø - en fantastisk opplevelse! Vi kom fram til Agrigento ut på ettermiddagen. Om kvelden spiste vi middag på hotellet der vi overnattet.
Neste dag, torsdag 24. oktober, kjørte vi et kort stykke ut av byen til Tempeldalen, der vi vandret fra tempel til tempel langs en åsrygg. Vi startet ved Hera tempel og avsluttet ved det flotte Concordian tempel. Til sammen var det 7 templer, og ett av dem var blant de aller største grekerne bygget. Det var til ære til guden Zeus. Knut Ødegård orienterte oss på en utmerket måte om templenes funksjon og historie. De fleste lå i ruiner, ødelagt av kriger og ikke minst jordskjelv. Vi brukte mesteparten av formiddagen i Tempeldalen. Etter lunsj dro vi videre til neste mål, byen Selinunte som i antikken var stadig i konflikt med Agrigento. Her overnattet vi to netter.
Hele fredag 25. oktober skulle vi gjøre oss kjent med den antikke bystaten Selinunte. Det store arkeologiske området like ved hotellet omfattet både en serie store og praktfulle templer og høyden der den antikke byen Selinunte ble anlagt i siste halvdel av 600-tallet f.Kr. Nå ligger det meste i ruiner. Byen levde et kort og hektisk liv i 200 år med en intens byggevirksomhet – helt fram til år 406 f.Kr. Da overtok kartagerne byen. Templene er rangert alfabetisk og vi startet omvisningen ved tempel E, et tempel til ære for gudinnen Hera og i dorisk stil om lag år 450 f.Kr. Det var rast sammen og siden rekonstruert med det originale materialet.
Vi ble deretter fraktet i et par golfbilliknende kjøretøy til selve den antikke byen Selinunte, nå lagt i ruiner. Vi vandret rundt og fulgte gatene som sto vinkelrett på hverandre, orientert øst-vest og nord-sør. Det må ha vært en imponerende by i sin tid.
Dagen etter, lørdag 26. oktober, ventet en nær 4 timers busstur fra Selinunte til Catania flyplass. Vi fulgte motorveien via hovedstaden Palermo, en by på rundt 1 million innbyggere. På veien fortalte Ødegård oss alt om den kriminelle organisasjonen Mafiaen, om dens opphav i Sicilia og dens rolle i dagens samfunn. Utenfor Palermo passerte vi to minnesøyler der den berømte dommeren Giovanni Falcones bil ble sprengt av mafiaen 23. mai 1992. Falcone var dommeren som kjempet en hard kamp for å få bukt med uvesenet. Etter dette drapet så mafiaen seg nødt til å gå under jorden, og der er de den dag i dag. Men virksomheten lever videre. Men for all del – Sicilia er svært trygt for oss turister.
Denne turen var en stor opplevelse. Det ble uttrykt ganske dekkende av den mest reisevante blant oss. Jeg har reist verden rundt, men denne turen var blant de mest begivenhetsrike takket være Sicilia og guiden Knut Ødegård.
Willy Jan Lønne, referent
Knut Ødegård forteller om hva som ble vist på teateret i Taormina. I bakgrunnen kysten der Giardina Naxos ligger. Etna er dekt av skyer.
Knut Ødegård informerer om templene i Selinunte.