Tur til Nordvestlandet med LOP Bergen og omland 3. til 7. juni 2024

LOP Bergen og omland la denne gangen norgesturen til Nordvestlandet. Vi hadde gjennomført en lignende tur i 2011, og den ble svært vellykket. Vi startet fra Bergen busstasjon med 16 deltakere. Første dag ble en lang busstur til Geiranger via Førde, Byrkjelo, Stryn og Hellesylt, der fergeturen mellom Hellesylt og Geiranger ble høydepunktet. En av deltakerne hadde vokst opp i Geiranger, og hun fortalte levende om livet langs fjorden og seinere om oppveksten i Geiranger.

Det gjør guidingen mer troverdig og interessant. Særlig historien om bestefaren, som ble født på garden Knivsflå på en hylle ved siden av fossefallet De syv søstre en julenatt i 1892, gjorde sterkt inntrykk. Jordmora på 75 år bodde i en dal lenger inne måtte gå langs den bratte fjellsiden for å ta i mot gutten, men rakk det ikke. Det gikk likevel bra. I dag er det nesten ikke mulig å gjenta denne turen. Vi ble installert på Hotel Havila i Geiranger i 9. og 10. etasje. Vi fikk middag kl 2000.

alt

 

Værprognosene før turen hadde ikke vært gode, og vi startet neste dag med opplysninger om at det hadde snødd på fjellet og veien opp til dagens mål Dalsnibba, 1495 moh, var stengt. Om morgenen var himmelen likevel blå og vi tok sjansen på å kjøre opp til Djupvasshytta om lag 1000 moh. På veien opp stoppet vi ved Knuten, en veikonstruksjon som i sin tid (1882) var enestående ingeniørkunst for å løfte veien opp til et høyere nivå. Dette for å unngå en bratt stigning. Veien er nå lagt om, men vi spaserte gjennom Knuten. Da vi ankom Djupvasshytta, ble veien opp på fjellet åpnet. Vi ble de første som slapp gjennom bommen. Veien opp er asfaltert, og vi kjørte problemfritt opp til platået mellom snøkantene. Oppe på platået var utsikten 360° rundt helt spektakulær.

Da vi kjørte ned fra platået, begynte det å snø, men vi rakk ned uten problem. Vel nede stoppet vi ved det flotte utkikkspunktet Flydalsjuvet. Her hadde vi flott utkikk utover fjorden. Etter en del fotografering dro vi videre ned til Norsk Fjordsenter hvor vi fikk guiding og historien om opphavet til verdensarvsenteret Geiranger. Etterpå vandret vi ned nyvinningen Fosseråsa – en mektig opplevelse! Råsa er metalltrapper lagt langs fossestryket ned mot fjorden. Vel nede entret vi bussen vår for tur opp til Westerås gard, der vi spiste lunsj. Garden ligger på en fjellhylle rett over Geiranger sentrum. Vi spiste lunsj i et ombygd geitefjøs, et godt laksesmørbrød og alkoholfri drikke. På bussen fortalte vår interne guide om den dramatiske rasulykken 22. og 23. februar 1907 som tok flere garder på Vesterås og 13 omkom. Den siste ble funnet i mai. På veien ned til hotellet etter lusj stoppet vi ved Geiranger kirke, der vi fikk omvisning av kirketjeneren. Den spesielle kirken er åttekantet og bygget i 1842. Resten av dagen ble avsatt til fri utforsking av bygda.

Etter nok en overnatting på Hotel Havila dro vi videre mot Håholmen ved Atlanterhavsvegen. Første stopp var Ørnesvingen, den øverste av 11 svinger opp fra Geirangerfjorden, med flott utsikt til Geiranger og ut fjorden. Videre kjørte vi til Eidsdal og tok ferge over Storfjorden til Linge. Det var planen å kjøre over Trollstigen til Åndalsnes, men denne veien var stengt grunnet ras. Derfor dro vi til Åndalsnes via Ørskog. Etter litt prøving og feiling fant vi starten på Romsdalsgondolen, som brakte oss opp på Nesaksla og Eggen restaurant, som ligger ved starten av Romsdalseggen. Her fikk vi flott utsikt over Åndalsnes og omegn. Vi så under oss mange som tok klatreturen opp på fjellet forbi Rampestreken, et utkikkspunkt vi stiftet bekjentskap med i programmet «Kompani Lauritsen» i TV2. Til lunsj fikk vi betasuppe og eplekake med is og krem til dessert.

Vel nede igjen i Åndalsnes kjørte vi videre forbi Isfjorden, der EM-vinner Karoline Bjerkeli Grøvdal vokste opp. Vi tok fergen Åfarnes-Sølsnes og kjørte videre over holmer og broer og gjennom en undersjøisk tunnel til vi dukket opp nær flyplassen Årø øst for Molde by. Vi passerte Elnesvågen og kom til Bud og Hustadvika, der vi fikk høre om det dramatiske Rokta-forliset, der 8 personer omkom ved Galdaskjæra ved Hustadvika, og der cruiseskipet Viking Sky kom i havsnød i 2018. Vi tok Atlanterhavsveien fram og tilbake før vi parkerte ved Geitøya og ble fraktet med båt ut til Håholmen. Her skulle vi overnatte. Vi ble plassert på hytter spredd utover øya, fikk en treretters middag og en film i Saga Siglarhallen om livet til Ragnar Thorset.

Etter frokost ble vi fraktet med båt tilbake til Atlanterhavsveien, og deretter kjørte vi til Eide. Noen kilometer utenfor tettstedet møtte vi en mann i gule arbeidsklær. Han ledet oss vel 400 meter til fjells, der vi gikk inn i en marmorgruve. Vi skulle delta på en gruveopplevelse de kalte «Bergtatt». Det bar inn i gruven i mørke, der vi til vår store overraskelse ble fraktet til en gruvegang dekket av en 9 meter dyp innsjø som strakte seg innover gruvegangen. Vi gikk om bord i to prammer som fraktet oss innover gruven med trolsk stemning og dempet musikk – visse områder var opplyst med et hvitt og blålig lys. Vi så bl.a. en lyssatt hvit statue av en kvinne. Etter hvert gikk vi i land innerst i gruven, der vi fikk servert iskaldt mineralrikt vann rett ut fra fjellet. Det var svært godt. Så bar det tilbake til utgangspunktet, der vi fikk se en liten film om marmorproduksjonen. Alle ble oppriktig bergtatt av opplevelsen – helt fantastisk!

Vi kjørte videre og tok fergen Molde-Vestnes, dro videre via Spjelkavik til Solevåg og fergen over til Festøy. Målet var Aasentunet i Hovdebygda som ligger mellom Ørsta og Volda. Det viste seg at vi kom fram til forberedelsen av Nynorsk litteraturfestival. Vi slapp inn gratis og vandret rundt i Asentunet en times tid før vi for videre mot Loen på den nye Kvivsvegen gjennom mange tunneler. Vi rakk middagen klokken 1900 til en velfylt buffet på Loenfjorden hotell.

Etter en god frokost startet vi bussturen på siste etappe tilbake til Bergen. Første stopp var Skogstad fabrikkutsalg i Olden, der vi vandret rundt og noen få av oss ble fristet til handling. Ved Moskog tok vi av fra E39 og kjørte mot Gaularfjellet. På veien stoppet vi og spiste lunsj på Flatheim gård. Kona på gården er 12. generasjons driver av gården. De har satset sterkt på turismen og har bra med besøk. Men det er problematisk å få stabilt med arbeidskraft. Det var altfor lite for ungdommen å gjøre på fritiden i området. Vi fikk servert en god søtpotetsuppe med diverse strø, parmesan, bacon og rømme.

På veien ned fra Gaularfjellet hadde vi et kort stopp på det nye utkikkspunktet med flott utsikt nedover dalen. Vi tok fergen over Sognefjorden fra Dragsvik til Vangsnes via Hella. Deretter dro vi videre gjennom Vik hvor en av deltakerne, som vokste opp her, guidet oss gjennom bygda, Vi nådde Bergen via Voss tidlig på kvelden.

Willy Jan Løhne, referent

 

Bildene viser utsikt fra Dalsnibba mot Geirangerfjorden, Fosseråsa i Geiranger, Bergtatt, Flatheim gard og Atlanterhavsveien:

alt

alt

alt

alt

alt

@