Denne gangen ble det digitalt landsmøte

LOP skulle ha arrangert landsmøtet i juni 2020, og har utsatt møtet to ganger i håp om at korona-situasjonen skulle komme under kontroll slik at vi kunne møtes fysisk. Dessverre har ikke dette kunne gjennomføres, derfor måtte løsningen denne gangen bli et digitalt møte som gikk over to dager i slutten av januar. 

LOPs sekretariat og landsmøtedirigenter var samlet på Thon Hotel Oslo Airport, mens foredragsholdere deltok digitalt.  

alt

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen åpnet landsmøtet. Han snakket om pensjoner og levekår for eldre, og prioriterte temaer framover. Levealderen i befolkningen øker, men hva bruker man disse ekstra leveårene på? Isaksen la vekt på at mange eldre bidrar mye, både i forhold til eget nærmiljø, familie osv, men også i forhold til frivillig arbeid. Men økt levealder legger også press på pensjonsordningene. En svakere vekst i andelen av sysselsatte i befolkningen legger også press på pensjonene. Isaksen begrunnet hvorfor nåværende pensjonsreform var nødvendig, og han gikk gjennom begrunnelsene for at pensjonsreformen ser ut som den gjør i dag.

Styreleder i LOP Torild Ofstad ga stafettpinnen videre til en ny ledelse. I leders tale innledet hun til debatt om de utfordringene LOP må løse. Den offentlige tjenestepensjonen er under press, og engasjementet i LOP for å få fram våre argumenter i denne saken er stort. Det er en utfordring at mange, både politikere og andre, ikke forstår forskjellen på vilkårene bak offentlig tjenestepensjon i forhold andre pensjonsformer. Dette er det svært viktig for LOP å få kommunisert.

Den andre dagen på landsmøtet ble åpnet med et foredrag om «framtidutsikter sett i et pensjonspolitisk perspektiv» av Erik Orskaug fra UNIO. Han gikk gjennom hvordan forventet levealder vil bli framover, og hvor lenge man i framtiden må stå i jobb for å kunne oppnå en god pensjon.

I tillegg til levealder er også det generelle rentenivået en viktig faktor i pensjonsregnskapet. Pensjonssparing er som regel bundet opp mot rentepapirer, jo lavere rente jo større byrde blir pensjonsutbetalingene for kommuner og stat. Dette er en av de store utfordringene for framtidens pensjoner. Orskaug understreket at pensjon er både politikk og interessekamp. En offentlig tjenestepensjon er «gull» i forhold til andre pensjoner understreket Orskaug. Dette fordi offentlig tjenestepensjon både reguleres i forhold til lønnsutviklingen og at den er livsvarig. Han pekte på at de private ordningen henger sammen med avkastning i aksjemarkedet og mange har også en tidsbegrensning på 10-12 år. 

Orskaug gikk også gjennom svakhetene ved det forslaget som ble lagt fram i Stortinget før jul om pensjoner, og han avsluttet med å slå fast at pensjon vil være et tema som vil følge oss i mange år framover.

@