Bør eldre få ekstra strømstøtte?

Eldre bør holde minst ett rom i huset på minst 24 grader, det er rådet fra professor emeritus James Mercer. Bruk eller ikke bruk av pels har også blitt satt på dagsorden i og med kuldedagene vi er inne i.

I en artikkel på Forskning.no påpeker Mercer det at det først og fremst er eldre mennesker som får større risiko for død når kulda setter inn. I disse dager der politikernes budskap til befolkningen er at sykehjemsplasser vil bli et enda knappere gode, og at løsningen er «bo hjemme reformen» kan det være betimelig å spørre om det kanskje bør tas ekstra hensyn til at eldre mennesker ikke tåler å ha det så kaldt inne, som det yngre kan ha, når det utformes regler for strømstøtte.

Forskere mener at det med økt alder skjer forandringer i kroppen som gir større risiko for død når temperaturene blir lave. Det blir rett og slett vanskeligere for kroppen å takle lave temperaturer. Ettersom man blir 65 år og eldre får man redusert stoffskifte og muskelmasse, i tillegg er det mange som har redusert kroppsfett. 

For mye strømsparing i form av varme til boliger kan altså gi økt dødelig hos eldre personer. Du kan lese hele artikkelen på Forskning.no om dette temaet HER. James Mercer har tidligere blitt intervjuet av NRK om dette temaet, det intervjuet kan du lese HER.

Men hva med pels? Ingun Grimstad Klepp, professor i klær og bærekraft ved Sifo Oslo Met, sier i den anledning til Dagbladet at «Det henger mange pelser rundt i Norge, og det er dårlig ressursutnyttelse å ikke bruke pelsen. Her tenker jeg at motstandere og aggressive folk må holde seg i ro».  Grimstad Klepp mener det er veldig synd at folk ikke tør å bruke pelser de allerede har, fordi dette er mye mer bærekraftig enn å kjøpe nye plagg. Med steile fronter rundt pelsbruk kan man kanskje slå et slag for at eldre mennesker med mindre kroppsfett og lavere immunforsvar må få bruke pelsene sine uten å bli trakassert på det, for helsens skyld?

bigstock-Cold-Senior-Man-Sitting-With-H-444654641.jpg
@