En ny boligpolitikk for en ny tid

Et av temaene på Arendalsuka som ble arrangert midt i august var aldersvennlige boliger. Der stilte man blant annet spørsmål om hvordan boligutviklere og boligbyggelag kan tilrettelegge og bygge boliger til en aldrende befolkning.

Det at vi lever lengre er en ønsket utvikling, og et resultat av en vellykket politikk på flere områder, blant annet på helseområdet. Og fordi vi lever lengre blir vi flere eldre. Dette gir også behov for aldersvennlige boliger i en langt større grad enn det boligmarkeder har kunnet tilby fram til nå. I Stortingsmeldingen «Bustadmeldinga — Ein heilskapleg og aktiv bustadpolitikk for heile landet» er det også stort fokus på hvordan samfunnet kan legge til rette for at det bygges flere aldersvennlige boliger. Flere undersøkelser og studier viser at mange eldre bor i lite egnede boliger. Blant annet i rapporten «Eldres boligønsker og bosituasjon» der det fremgår at det er en lang vei å gå for å kunne realisere regjeringens målsetning om at alle skal kunne bo hjemme.

Flere analyser viser også at det er distriktskommunene som får de største endringene de kommende årene. Det er en rekke faktorer som fører til dette, blant annet alderssammensetning, lavere fødselstall enn i mer sentrale strøk og fraflytting. Samtidig har distriktskommunene en helt annen boligmasse enn mer sentrale strøk, med mange eneboliger og lite tilbud av aldersvennlige leiligheter.

Et av seminarene på Arendalsuka hadde tittelen Aldersvennlige boliger - hva skal til? Der svarte blant annet representanter fra OBOS, organisasjonen Huseierne og Ergoterateutene på dette spørsmålet. Hele seminaret kan du se i opptak HER.

Tidligere forskning  har vist at tre av fire av de eldre som har flyttet fra en bolig i spredtbygde strøk, har flyttet til et mer urbant område som et tettsted i en kommune eller en småby. I denne forskningen trakk de eldre som ble intervjuet fram disse faktorene som viktige:

  • Områder som gir muligheter for sosialt samvær.
  • Venner og familie spiller stor rolle for trygghet.
  • Mulighet for å gå tur i umiddelbar nærhet til skogen eller tilrettelagte turområder.
  • Aktiviteter i seniorsenter eller kulturhus.
  • «Lett med bil».

Myndighetenes beskjed er at det er innbyggernes eget ansvar å finne ut hvor vi skal bo den dagen boligen vi har ikke kan tilpasses en ny og mer krevende situasjon. Samtidig er det myndighetenes ansvar å legge til rette for en boligbygging som tar høyde for de endringene i demografi og alderssammensetning som vi nå står ovenfor.

bigstock-People-On-Square-Of-Cute-Old-T-451359655.jpg
@