Fastleger - stor forskjell i tilgjengelighet
Det er rapporten Den norske fastlegetjenesten 2023–2024: En forskningsbasert baselinemåling av pasienterfaringer på kommunenivå som har tatt for seg fem ulike områder av fastlegetjenesten: Fastlegen, organisering og øvrige ansatte, tilgjengelighet, mestring og koordinering og samhandling.
Undersøkelsen viser at pasientene stort sett har gode erfaringer med fastlegenes evner til å gjøre seg forstått og ta pasientene på alvor, samt faglig dyktighet. Informasjon til pasientene, for eksempel om medisiner og tid til nødvendige forklaringer rundt helseproblemer, fikk en laver score. Laveste score fikk området tilgjengelighet der kun 62.2 prosent av de spurte var fornøyd med hvor tilgjengelig fastlegetjenesten er. Rundt 25 prosent av de spurte mente at ventetiden for å få en vanlig legetime er uakseptabel. Respondentene ga også uttrykk for at det var for lange ventetider på selve venterommet før legetimen.
At fastlegetjenesten varierer veldig mellom ulike kommuner viser svarene på punktet tilgjengelighet og kontinuitet. Kommunene med laveste skår fikk 18 av 100 poeng, mens kommunene med høyeste score fikk hele 100 av 100 poeng. De pasientene som hadde hatt samme fastlege over lengre tid var mest fornøyd, naturlig nok.
Rett til fastlege
Alle innbyggere som ifølge folkeregisteret er bosatt i en norsk kommune, har rett til en fastlege. Hvis fastlegen slutter i jobben sin blir man flyttet til en liste uten fast lege, men man fortsetter å være knyttet til et legekontor. I de fleste tilfeller vil dette være det legekontoret som fastlegen man hadde var knyttet til, men dette blir ikke alltid tilfellet. Ofte vil det være en annen lege ved legekontoret som tar et midlertidig ansvar for pasienten som har mistet fastlegen sin. Men mange opplever også at man må bruke legevakttjenesten for å få nødvendig legehjelp.
Det er kommunen man bor i som har ansvaret for at man får tilbud om nødvendige allmennlegetjenester, men man har full anledning til å velge en fastlege utenfor den kommunen man bor i hvis fastlegetilbudet er bedre i en nabokommune.
Den siste oversikten fra Helsedirektoratet fra 2024 viser at det nå er ca. 180.000 personer som står uten fastlege. På HELFO sine sider finner man en oversikt som viser hvordan fastlegetilbudet rundt omkring i landet er, denne statistikken oppdateres hver måned i henhold til innmeldte endringer i fastlegelistene.
Nyere norsk forskning fra Universitetet i Bergen har vist at pasienter som har samme fastlege over mange år både har lavere dødelighet og færre sykehusinnleggelser. Samtidig viser en studie fra 2024 at fastlegene selv sjelden bruker sin egen fastlege, faktisk er det kun 21 prosent av fastlegen som oppsøker slik legehjelp når de selv blir syke. Man antar at de fastlegene som ikke bruker annen legehjelp i stor grad behandler seg selv. På den andre siden er forbruket av psykiatrisk hjelp hele tre ganger større for fastlegene enn det man finner for befolkningen under ett.