FHI søker 5000 deltakere til munnbindeksperiment
De tiltakene og påbudene om munnbind som vi har sett under koronapandemien har svært lite dokumentert effekt og et tynt kunnskapsgrunnlag. Samtidig har dette vært inngripende tiltak, og mange som ikke har kunnet bruke munnbind grunnet tilstander som går på pust, hjerter og lunger har blitt utsatt for stygge blikk og irettesettende kommentarer. I tillegg har man sett at folk bruker samme munnbind flere ganger, tar munnbindet opp og ned osv, noe som etter mange internasjonale eksperters utsagn gjør bruken av munnbind helt uten virkning.
Kan vi endelig få greie på om munnbind i det hele tatt har noe for seg? Det skal Folkehelseinstituttet nå forsøke å finne ut av. Dette er av interesse for de fleste av oss, ikke bare med tanke på korona, men også i forhold til andre luftveisinfeksjoner.
Det er Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR) ved Folkehelseinstituttet (FHI) som skal gjennomføre studien. «Alle som er villige til å bruke munnbind i 14 dager når de er ute blant folk, kan bidra», det sier leder ved CEIR Atle Fretheim i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.
De 5000 forsøkspersonene som behøves skal deles inn i to grupper, den ene gruppen skal bruke munnbind, den andre skal ikke det. Gruppen som skal bruke munnbind i to uker trenger ikke å bruke munnbind på arbeid eller hjemme, men må være villig til å bruke munnbind når man er ute blant folk på fritiden og til og fra arbeid/aktiviteter.
Alle som deltar i studien blir også med i trekning om et gavekort på 5000 kr.
Hvis du ønsker å melde deg som deltaker i denne studien finner du mer informasjon HER og påmeldingslenke HER.