Frukt, kaker eller begge deler?

Diskusjonen går høyt etter at Skien kommune vil bytte ut kaker på sykehjem med smoothie og frukt. Eldrerådets leder gikk denne uken ut med beskjed om at hun er sjokkert.

NRK Nyheter kunne forrige uke fortelle at landets sykehjem stadig oftere får inn overvektige eldre. Dette er en av grunnene til at Skien kommune har engasjert ernæringsfysiolog til å sette sammen en kostplan på kommunens sykehjem som både skal forebygge fedme, bidra til bedre tannhelse og øke inntaket av viktige næringsstoffer.

Men tiltaket blir ikke møtt med jubel. Å redusere på søtsaker, saft, kjeks, kaker og godterier til fordel for frukt og smoothies blir møtt med protest fra mange hold, også fra eldrerådslederen i kommunen. Til avisen Varden sier eldrerådslederen at «hun ikke tror at det å kutte ned på kake er avgjørende» og at «når en kommer på det stadiet i livet hvor en trenger sykehjem, er det viktig å kose seg den tida en har igjen».

LOP har både bedret tannhelse og bedre ernæring for eldre på sitt interessepolitiske program. Hvordan bør man så stille seg når ansatte på sykehjem melder om at tilstander som dårlig ernæring og dårlig tannhelse er helt vanlig blant beboerne? Kan det å se på sykehjemstilværelsen som en siste tid der det er viktig å kose seg med søtsaker og kaker forenes med god ernæring og god tannhelse? Sykepleieforbundet har i denne debatten fremholdt at underernæring er et større problem enn overvekt på sykehjemmene mens kommunens ernæringsfysiolog fremhever overvektige beboere som en utfordring både for den enkelte det gjelder og for de ansatte som må ta stadig tyngre løft. Saken skal opp i Skien kommunes utvalg for helse og velferd 13. mars. Det er grunn til å anta at denne saken følges nøye av mange kommuner som står overfor samme dilemma.

bigstock--161359040.jpg
@