Grønt for psyken

Grønne omgivelser og grønne planter er viktig for psyken vår, det har mange studier vist. En ny gjennomgang fra NTNU viser at enkel tilgang til grønne omgivelser også gir økt livskvalitet for personer med demens.

En tidligere studie som ble utført ved universitetet i Tokyo viste at bare det å ha utsikt til grønne områder fra vinduet sitt økte nivåene av lykkefølelse og  tilfredshet med livet, samtidig som en slik utsikt  reduserte både depresjon og  følelsen av ensomhet. I en verden der automatisering av mange tjenester fører til stadig mindre sosial kontakt, og stadig færre av de små møtepunktene mellom mennesker, forsøker forskere å finne ut av hva som kan gjøres for å demme opp for den psykiske uhelsen som mangelen på sosial kontakt ofte fører med seg.

Men grønne omgivelser er også svært viktig for mennesker med demens, det viser erfaringene fra tre nye prosjekter: Carpe diem i Bærum, Dronning Ingrids hage i Oslo og Strømmehaven omsorgssenter i Kristiansand. Det er SINTEF som har vurdert erfaringene fra disse tre stedene, som alle er inspirert av demenslandsbyen i Hoegeweyk, Nederland.

Kommunene rundt om i landet vil trenge mange flere omsorgsplasser, blant annet for personer med demens, i årene som kommer. Dette er en naturlig følge av at demografien endrer seg svært mye nå når de store barnekullene fra etterkrigstiden begynner å bli eldre. SINTEF-forsker Karin Høyland har følgende råd til kommuner som skal bygge nye omsorgsplasser:

  • La dere inspirere sammen: I alle prosjektene var både politikere og ansatte på befaring sammen.
  • Å designe nye bygg krever også at det jobbes parallelt med utvikling av tjenestetilbud og bygg. Test gjerne ut nye ting i praksis.
  • Let etter løsninger som både kan bidra til bedre tilbud til hjemmeboende i nabolaget og de som bor på institusjon. Er sykehjemmet attraktiv nok, kan det bli en fin møteplass i et nabolag.
  • Sett av nok tid til nytenking og utredning i tidlig fase, når intensjon- og romprogram lages.


Det er heller ikke så mye som skal til for å øke livskvaliteten vår med natur. En metastudie der forskerne hentet ut data fra 42 ulike studier har vist at bare det å ha godt med inneplanter, eller en liten grønn oase på verandaen, gir svært gode utslag på psyken vår.

Dette er også temaet i Jørn Viumdals bok Skogluftseffekten. Viumdal går i boken sin gjennom 20 års norsk forskning med rundt 2000 mennesker involvert, der resultatene viser at riktig lys og riktige planter innendørs gjør oss både piggere og mer opplagte, vi får økt konsentrasjon, takler stress bedre og får styrket immunforsvar.

For den som vil skape sin egen hage på verandaen har det etter hvert kommet et stort utvalg av frostsikre krukker på hagesentrene, som også gir god plass for røttene til både små trær og større busker. Det gir muligheter for natur og grønt selv for den som bor midt i asfaltjungelen.

I boken sin går Viumdal grundig gjennom hvordan inneplanter kan ta opp giftstoffer fra lufta og slik bidra både til et bedre inneklima og bedre psykisk helse.

Salgsoversikter fra grønt-butikkene viser at det er tydelige forskjeller mellom aldersgruppene på hvilke typer inneplanter man foretrekker. For oss over 60 år er det blomstrende planter som er mest populært. For dem mellom 18-29 år er det store innetrær som gjelder, til tross for at denne aldersgruppen ofte har de minste boligene. Kaktuser er også langt mer populært hos de yngre enn hos oss mer voksne.

Men uansett hvilke plantetyper vi foretrekker, så er det helse i hvert blad. Og for den som ikke har et vindu med natur å titte ut av, så er det bare å innrede vinduene sine med egne favoritter. 

 

alt

 

"Den som har en hage og et bibliotek trenger ikke frykte alderdommen”.
Marcus Tullius Cicero (romersk filosof)

bigstock-Open-Window-With-Fresh-Air-And-230662846.jpg
@