Høringssvar om endring i forskrift om beregning av lønnsveksten som skal benyttes ved regulering av grunnbeløpet og alderspensjon i folketrygden
Nye regler for regulering av løpende pensjoner
LOP konstaterer at høringsnotatet av 29. mars 2021 legger opp til at en gjennomgående følger opp Stortingets vedtak ved behandlingen av Representantforslag 53 S hva gjelder reguleringsprinsippene for løpende pensjonsytelser for 2021.
Som det har framkommet under Stortingets høringer angående representantforslaget har det tildels vært samstemmighet og tildels ulike syn på de ulike punktene i representantforslaget.
LOP slutter seg til forslaget om å endre reguleringsreglene fra dagens system med fratrekk på 0,75 prosent til det nye forslaget om å basere reguleringen på et gjennomsnitt mellom lønns- og prisvekst. Vi er derfor tilfreds med at departementet nå er innstilt på å gjennomføre denne regelendringen for 2021.
Vi merker oss at departementet i Prop. 126 S av 26.03.2021 skriver følgende: "Forslagene om gjennomføring av regulering av løpende pensjoner i 2021 innebærer ikke at det gjøres varige endringer i reguleringsendringene, men er en midlertidig endring som kun gjelder for 2021. Regjeringen vil vurdere oppfølgingen av Stortingets anmodningsvedtak om varige endringer i reguleringsreglene og komme tilbake til Stortinget med lovforslag".
Vi merker oss midlertidigheten, samtidig som vi ser at Regjeringen er innstilt på å vurdere varige endringer i reglene. LOPs syn er at det snarest mulig bør lages permanente regler på linje med 2021-forslaget. For øvrig er vi inneforstått med formuleringene i den foreslåtte § 3a.
Høringsnotatet ber om at instansene melder inn sitt syn på om forskriften også bør omtale reguleringsopplegg ved første regulering etter uttak samt ved endring av uttaksnivå. Vi er enige i at slike forhold bør omtales, men synes at departementet først bør sende ut sine forslag til kommentering.
Samordning med offentlig tjenestepensjon
Høringsnotatet påpeker at endringer i reguleringsreglene også bør omfatte løpende alderspensjon fra offentlig tjenestepensjon som samordnes med folketrygden. Det foreslås her at "den særskilte oppreguleringen for folketrygdens alderspensjon i 2021 også gjøres gjeldende for offentlig tjenestepensjon som samordnes med alderspensjon fra folketrygden". Vi oppfatter det som en ren nødvendighet, og er fornøyd i at dette påpekes.
Nye regler for minstepensjon
Stortingets anmodningsvedtak inneholder også krav om økning i nivåene for minste pensjonsytelse. I utgangspunktet er LOP positive til en slik opptrappingsplan. LOP har påpekt at en slik økning må finansieres over egne bevilgninger i statsbudsjettet og ikke bli dekket av øvrige pensjonsposter eller belastes pensjonskassene.
Det er helt avgjørende at en forholder seg til reglene som er fastsatt i trygdedrøftingene. LOP har derfor motsatt seg at en forandrer opplegget til en forhandlingsløsning. Det kan lett føre til at en overfører midler til økt minstepensjon fra andre pensjonsytelser. Ulikheter i pensjonsnivåer mellom sektorer vil lett føre til at offentlig sektor belastes en vekst som primært kommer privat sektor til gode. I offentlig sektor vil økt minsteytelse bli samordnet bort, mens ytelsen opprettholdes uendret i privat sektor.
Skal en løse slike knuter bør det skje ved at økningen i minstepensjon jevnlig frikoples fra samordningen. Bør kunne administreres relativt ukomplisert. Gitt en slik løsning er LOP positiv til en generell økning i minstepensjonene.
Stortingets behandling av trygdedrøftingenes resultat
Stortinget har i sitt representantforslag bedt regjeringen om å "gjeninnføre praksisen med at trygdeoppgjørene legges fram for Stortinget i vårsesjonen, fra og med trygdeoppgjøret for 2021". Dette er ikke nevnt i høringsnotatet, men er behandlet i Prop 126 S av 26.03 2021. Her heter det: "Regjeringen vil fra og med trygdeoppgjøret for 2021 legge frem trygdeoppgjøret som egen sak for Stortinget i vårsesjonen".
LOP har lenge bedt om en slik endring. Vi er derfor tilfredse med at Regjeringen nå går inn for dette.
Med vennlig hilsen
Jan Mønnesland, leder pensjonsutvalget i LOP
Wenche Sandlie, daglig leder LOP