Høringssvar til NOU 2024:18 En universell tannhelsetjeneste
Utvalget har levert en grundig beskrivelse av dagens situasjon på tannhelsefeltet, mangfold av ordninger, utfordringer og utviklingstrekk. LOP er godt fornøyd med utvalgets overordnede -og enstemmige - syn på behovet for en allmenn tannhelseordning som sikrer nødvendig tannhelsehjelp til alle (forslag 1) og er harmonisert med helse- og omsorgstjenester for øvrig. Vi støtter forslaget om å utvide dagens frikort med egenandeler for nødvendige tannhelsetjenester (forslag 10). Mange unnlater å gå til tannlege av økonomiske grunner. Et eget frikort for tannhelsetjenester må ha et økonomisk tak som ikke er høyere enn at det gir alle bedre mulighet for å få den hjelpen de trenger, og gi en reell beskyttelse mot høye utgifter til tannbehandling. Vi forutsetter også at frikort med egenandeler legger til rette for å kunne fortsette med sin private tannlege så lenge man ønsker.
Vi understreker samtidig behovet for bedre oppfølging og hjelp til de som i dag har rett til helt eller delvis vederlagsfri hjelp i den offentlige tannhelsetjenesten (for eksempel tannhelsetjenesteloven § 1-3, første ledd, gruppe c: eldre langtidssyke og uføre i institusjon og hjemmesykepleie) og som likevel ikke får slik bistand. Det er behov for tettere oppfølging, klarere ansvarsplassering og tilsyn med at behov ivaretas.
LOP støtter forslag som bidrar til at nødvendig hjelp blir bedre ivaretatt (jf. blant annet forslag 3, 4, 6 og 30). Økt bruk av tannpleiere i kommunal sektor er også et hensiktsmessig tiltak i det forebyggende arbeidet (jf. forslag 35). Når det gjelder spørsmål om forvaltningsnivå for den offentlige tannhelsetjenesten (jf. kap. 15), støtter LOP forslag som i størst mulig grad bidrar til å harmonisere tannhelse med helse- og omsorgstjenester for øvrig, dvs flertallsforslaget. Ikke minst eldre som ellers har tett kontakt med kommunale helsetjenester og ansatte som kjenner deres behov, vil være tjent med at tannhelsetjenesten blir bedre integrert i det samlede tilbudet de får. Det samme gjelder i de tilfellene der det er aktuelt med behandling i spesialisthelsetjenesten, et samlet koordinert behandlingstilbud vil være mest
tjenlig.
Dagens organisering av tannhelsetjenester på fylkeskommunalt nivå, som ikke har ansvar for andre pasientrettede helsetjenester, bidrar til fragmentering og til dels usynliggjøring av tjenesten. Erfaringene med egne tannhelsebevilgninger fra Stortinget over inntektsrammen, har dessverre vist seg å ikke fungere etter hensikten og når ikke målgruppen. LOP har forståelse for at økt offentlig ansvar og finansiering av tjenesten krever en form for prisregulering og innsyn i kostnader ved behandling hos private tilbydere (forslag 11 og 12).
LOP støtter også forslag som bidrar til å styrke tilsynet og gi bedre informasjon om klagemuligheter (forslag 28 og 27). Avslutningsvis vi LOP peke på at utvalget i kap. 14 har skissert en måte å organisere en reform på som både ivaretar de som i dag har rettigheter og legger til rette for en universell ordning som omfatter alle. Det er 20 år siden modeller for en bedre tannhelse forrige gang ble utredet. Det er på tide at dette
nå blir prioritert og at dagens lappeteppe av ordninger erstattes av et forenklet og samlet system basert på harmonisering med helse- og omsorgstjenester for øvrig.
Vennlig hilsen
Landsforbundet for offentlige pensjonister
Ranveig Berheim
styreleder