"Hverdagslige ting - serviettene"

14. mai 2014

Den 13. mai hadde Moss lokallag medlemsmøte der  Inger Lise Skauge var foredragsholder med temaet ”Hverdagslige ting - serviettene".  Inger Lise Skauge fortalte at hennes store interesse for servietter startet allerede som liten jente på slutten av 40 tallet med samling av noen få servietter i en skoeske. I dag har hun en samling på 80.000. Når barn var på skoletur og kjøpte godterier kun hun komme hjem med servietter i bagasjen.

Samling av servietter fikk etter hvert et stort omfang og i dag har hun tatt i bruk og innredet loftet til sin store samling.

Hun kunne fortelle mange opplevelser og artige historier om serviettenes tilblivelse og kvalitet fra ett lags og opp til fire lag med motiver og vakre farger fra alle årstider og høytider. Mange kunstnere og foretningsfolk har inngått avtaler på en serviett.

Mange politikere har også brukt en serviett til å notere ned viktige saker på.

Alle disse serviettene fikk vi se på overhead. Inger Lise Skauge tok oss med opp gjennom historien fra slutten av 18 hundre tallet og fram til i dag om serviettens historie og hvilke kulturskatter man kan finne i en serviett.

Vi ble med på en reise fra Svenskegrensen og fram til hovedstaden med minner fra gamle E6. Veikroer og hoteller langs veien hadde sine egne servietter med monogrammer fra sine bedrifter som mange av oss kjente igjen.

Det ble også laget servietter med bilde av Eidsvollsmennene fra 1905.

Inger Lises foredrag viste og fortalte om hvor mye kultur og historie som kan ligge i en serviett.

At Inger Lise Skauge er en systematiker som har sans for arkivering viser hennes arkivlager ordnet etter alle regnbuens farger og kategorier. Boken hun har utgitt om serviettenes historie må bli interessant lesning.

Avslutningsvis tok hun for seg en av kvinnene fra sin egen bok ”Våre bibelske søstre” Ruts bok.

Rut fra Moab var en ung enke som ville følge sin svigermor tilbake til Betlehem. Hun arbeidet for Boas på markene. Boas la merke til den unge kvinnen og tok seg av henne, og tok henne til sin hustru. De fikk sønnen Obed om ble far til Isai, David far.

Som takk for en meget interessant time overrakte Leder Kristian Hjortkær Hansen en liten smakfull gave som takk for foredraget.
@