Hvordan bruker seniorer tiden sin?
Når det gjelder husarbeid bruker seniorene mindre tid på dette enn for 20 år siden, og tidsbruken til fritid har også blitt litt redusert, samtidig som tid til inntektsgivende arbeid har økt.
Det er spesielt menn som bruker mer tid på inntektsgivende arbeid mens kvinner bruker mer tid på arbeid i hjemmet. Denne forskjellen er størst blant de yngre eldre. Også når det gjelder hvordan man disponerer fritiden sin er det store forskjeller blant menn og kvinner. Der menn bruker tiden sin til TV-titting er kvinner mer opptatt med sosialt samvær og andre frititidsaktiviteter.
Det er «Tidsundersøkelsen» fra Statistisk Sentralbyrå som kartlegger hvor mye tid folk bruker til å utføre ulike aktiviteter. Blant annet måles hvor mye tid som går med til inntektsgivende arbeid, husarbeid, frivillig arbeid og fritidsaktiviteter. Den sier også noe om befolkningens døgnrytme og samværsmønster.
Det er ikke bare seniorer som bruker mindre tid til husarbeid enn hva man gjorde for 20 år siden, denne trenden finner man igjen i hele befolkningen.
Naturlig nok synker andelen tid som går med til lønnet arbeid etter hvert som man går over i pensjonistenes rekker, men samtidig stiger andelen hjelp som seniorene bidrar med til andre. Dette dreier seg for eksempel om hjelp til barnepass og andre oppgaver til voksne barn eller andre man kjenner. Det er befolkningen mellom 66 til 79 år som bruker mest tid på å gi hjelp til andre husholdninger, og det er også i denne aldersgruppen man finner flest av dem som bruker tid på å engasjere seg i frivillig arbeid og deltakelse i organisasjoner. Tallene viser at når seniorer først er engasjert i frivillig arbeid, så bruker de mye av tiden sin på det.
Det som har mest påvirkning på seniorers tidsbruk er egen helsesituasjon. Men man ser en positiv trend i at de eldre seniorene bruker mer tid på fysisk aktivitet nå enn for 20 år siden. Tallene viser også , kanskje ikke så overraskende, at jo eldre vi blir, jo mer tid tilbringer vi i eget hjem.
«Seniorer i Norge 2024» er en samling av artikler som gir en overordnet beskrivelse av demografi og levekår for seniorbefolkningen i Norge. Seniorbefolkningen omfatter bosatte i Norge i alderen 55 år og eldre. Artikkelserien er en videreføring av SSBs tidligere publikasjoner «Eldre i Norge 1999», «Seniorer i Norge 2005» og «Seniorer i Norge 2010». Formålet med artikkelserien er å belyse viktige områder i seniorers liv gjennom å presentere statistikk over blant annet seniorers demografi, levekår, helse, tidsbruk, utdanning, yrkesdeltakelse og økonomi. Dette er den åttende artikkelen i denne serien. Arbeidet med artikkelserien er finansiert av «Senteret for et aldersvennlig Norge».