Hvordan komme seg gjennom denne krisen? 

Det spørsmålet svarer forsker Thomas Hansen ved velferdsinstituttet NOVA på i en ny artikkel, og kommer med tips til eldre som må isolere seg ekstra i disse dager.

Mange av koronatiltakene lettes nå på, men de som er eldre og andre personer i risikogrupper må antakeligvis leve lengre under strenge tiltak. Da er det lett å bli både ensom og nedstemt.

Her er fem råd for å lettere kunne klare seg gjennom denne ekstraordinære tiden vi er inne i:


1. Lag struktur  

– Det er gunstig å lage et program for dagen, der du både får inn sosial kontakt via telefon og digitale media, fysisk aktivitet, intellektuell stimulering og noe som er blott til lyst og underholdning.  
 

2. Hold deg oppdatert 

– Et annet råd kan være å holde seg oppdatert, men unngå å fordype seg i nyheter og farer. 
 

3. Finn trygge måter å omgå noen få på 

– Blir dette langvarig, er det lurt å finne noen trygge måter å omgås på. Snakk over hekken, gå turer der man holder avstand også videre.  

– Bruk sosiale medier aktivt, og be eventuelle barn og barnebarn om å ta ekstra mye kontakt. Facetime, send videosnutter, spill sjakk på nettet eller lignende. 
 

4. Dyrk interesser 

– Forsøk finne en ny hobby, interesse eller lære noe nytt nå når du har ekstra tid mellom hendene. 
 

5. Forebygg 

– Det er viktig å være klar over behovet for kontakt. Hvis du underprioriterer dette, kan du fort komme inn i en ond sirkel hvor du isolerer seg og ser mye på tv. 

Lag en plan for å møte utfordringene før de blir for store. Blir du for nedstemt og ensom kan det bli vanskelig å komme ut av det. Du har mindre energi til å ta initiativ og andre kan også trekke seg unna, fordi du oppleves som krevende og energitappende.  

 

Hele artikkelen fra  velferdsinstituttet NOVA kan du lese HER.

 

bigstock-household-and-people-concept--351993887.jpg