Kartlegging av pensjonister og arbeid
I artikkelen om arbeid og pensjon ser vi at kjønnsforskjellene mellom menn og kvinner i arbeid er større blant den eldre delen av befolkningen enn i den yngre. Blant seniorer var 38 prosent av mennene i jobb i 2023, sammenlignet med 31 prosent av kvinnene.
For dem som fortsetter å jobbe utover pensjonsalder oppgir 67 prosent av mennene og 54 prosent av kvinnene at den viktigste grunnen for å fortsette i jobb er at de liker å jobbe. Mens flertallet av menn oppgir at liker arbeidet sitt som hovedbegrunnelse for å fortsette, oppgir kvinner i større grad økonomi som årsak til at de fortsetter i arbeidet.
Når man snur på det, og ser på dem som velger å slutte helt og bli 100 prosent pensjonister, ser bildet annerledes ut. Da oppgir menn at hovedgrunnen til at de slutter å jobbe er fordi de må slutte, mens kvinner oppgir at det er fordi de kan, i og med at de har oppnådd rett til å ta ut pensjon. Hele 47 prosent av menn oppga at de sluttet bare fordi de måtte, det samme gjaldt rundt 7 prosent av kvinnene.
Samtidig var det dobbelt så mange kvinner som oppga ønske om sosialt samvær som en hovedgrunn til å fortsette i arbeid – 8 prosent av kvinnene mot 4 prosent av mennene.
For dem som selv valgte å slutte å jobbe oppga nesten 12 prosent av kvinnene egen sykdom eller funksjonsnedsettelse, pleieansvar eller andre familiære årsaker som viktigste årsak til å slutte å jobbe. For menn var dette tallet 5 prosent.
Andelen lønnstakere er nå fordelt slik:
- 55–61 år: 73 prosent
- 62–66 år: 49 prosent
- 67–74 år: 14 prosent
- 75–79 år: 3 prosent
- 80 år eller eldre: 1 prosent
Den aller største sektoren for seniorer som fremdeles står i jobb er innen helse- og sosialtjenester, nesten 22 prosent av seniorer i jobb er i slike yrker. Den nest største gruppen er varehandel og reparasjon av motorvogner, som utgjør 11 prosent av senior-arbeidstakere.
I gruppen 75-79 år er også kjønnsforskjellene markante blant dem som fremdeles står i jobb, med 2 prosent av kvinner i denne aldersgruppen i jobb (2.800 kvinner) og 5 prosent av menn i denne aldersgruppen i jobb (5.000 menn).
Når vi kommer over 80 år og eldre er 0,5 prosent av kvinnene i jobb (700 kvinner) og 1,4 prosent av mennene er i jobb (1.400 menn).
Artikkelen fra SSB viser også at det skjer en gradvis økning i kjønnsforskjellen i antall timer man jobber etter fylte 62 år, der kvinnene jobber i underkant av 8 timer mindre i uka enn mennene.
Det er spesielt for 62- og 67-åringene at man ser markante skiller i forhold til jobb- og pensjonsstatus. Dette har sammenheng med de viktige pensjonsaldersgrensene, det arbeidstakere som har høy nok opptjening kan ta ut AFP fra fylte 62 år i tillegg til alderspensjon. Og ved 67 års alder har nesten alle ubetinget rett til å starte uttak av alderspensjon fra folketrygden.