Kontant betaling fra eldredagen 1. oktober

Fra 1. oktober kan du kreve å få betale med kontanter i alle salgslokaler der det selges varer eller tjenester. En gladnyhet for blant annet mange eldre, som trer i kraft på den internasjonale eldredagen.

Regjeringen la tidligere i år fram forslag til endringer i finansavtaleloven. Disse endingene ble vedtatt av Stortinget i juni 2024, og trer i kraft fra 1. oktober 2024.

Det er spesielt to årsaker til at regjeringen strammer inn på den praksisen en rekke salgssteder har innført med å kun akseptere kortbetaling. For det første er det over 600.000 innbyggere i Norge som er ikke-digitale. Av disse ikke-digitale er det også mange eldre personer. For det andre er retten til å betale med kontanter viktig av beredskapshensyn. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler alle norske innbyggere å ha noe kontanter tilgjengelig, slik at man kan benytte disse ved et eventuelt digitalt angrep som fører til at elektroniske betalingssystemer settes ut av funksjon.

I den nye finansavtaleloven heter det at: «en forbruker skal tilbys å betale med kontanter i salgslokale der en næringsdrivende på fast basis selger varer eller tjenester til forbrukere, hvis det kan betales for varen eller tjenesten med andre betalingsløsninger i eller i umiddelbar tilknytning til salgslokalet».

Den tidligere regelen var uklar i forhold til i hvilke situasjoner vi som forbrukere har rett å betale med kontanter. Den nye reglene gjør det enklere både for kunder og næringsdrivende å vite hva som gjelder, og ikke minst for myndighetene som skal håndheve loven.

Det er unntak for kravet om å motta kontanter for salg av varer fra automater, salg i ubetjente salgslokaler og salg i lokaler som bare en begrenset krets av personer har adgang til. Retten til kontant betaling gjelder heller ikke når beløpet som skal betales overstiger 20 000 kroner.

Selgeren skal ha plikt til å veksle dersom veksel er tilgjengelig. Her er det likevel et unntak hvis det er et klart misforhold mellom seddelen som tilbys som betaling, og beløpet som skal betales. Videre er det gitt egne forskriftshjemler som åpner for særlige regler for persontransporttjenester med følgende ordlyd: «Departementet kan i forskrift gjere unnatak frå reglane i finansavtalelova § 2-1 ved kjøp av billett til persontransport». Det er dermed grunn til å tro at vi ikke kan se fram imot å  muligheten til betale med kontanter på buss, trikk og tog.

Blant de som jubler over nye regler om kontantbetaling er Facebook-gruppen «Ja til kontanter» som har over 64 000 medlemmer. Det er også dannet en organisasjon med samme navn, ut fra denne Facebook-gruppen. For den som har spesiell interesse av denne tematikken finnes det en rekke artikler på hjemmesiden deres, og informasjon om hvordan de har jobbet som pressgruppe for å få til en lovendring på dette området.

Det er mange, både eldre og yngre, som setter pris på muligheten for å kunne betale med kontanter. Temaet for FNs internasjonale eldredag er i år «Aldring med verdighet», med undertittelen «Viktigheten av å styrke omsorgs- og støttesystemer for eldre over hele verden».

Kanskje ble det noe symbolsk i nettopp tidspunktet for denne nye lovendringen? For det handler jo nettopp om verdighet å kunne kjøpe seg varer og tjenester selv om man er blant dem som av ulike grunner ønsker å kunne betale med kontanter.

bigstock-Norwegian-Krone-Notes-Scattere-68797177.jpg
@