Kosthold og aldring – hva skal vi tro?

Hvordan skal vi spise for å aldres på en best mulig måte? Det har vært mye debatt både i forkant og etterkant av myndighetenes fremlegging av nye norske kostråd for en måned siden. Hva skal vi «vanlige» folk tenke om argumentene og meningen som fremsettes?

Det var under Arendalsuka i august at de nye norske kostrådene ble presentert. Prosessen fram til dette var lang og preget av debatt på flere områder. Ett av de heteste debattområdene var misfornøyde ministere som ikke trodde på kunnskapsgrunnlaget som dannet bakgrunnen for rådene om inntaket av rødt kjøtt.

Myndighetene anbefaler et kosthold som hovedsakelig består av grønnsaker, bær, frukt, grovt brød og andre fullkornsprodukter. Kjøttinntaket bør være fra kylling og kalkun, når det kommer til kjøtt fra svin, storfe og sau anbefales det å ikke overstige 350 gram pr. uke for disse typene kjøtt. Helst bør vi, i henhold til de nye rådene, velge bønner, linser og fisk i stedet for kjøtt. Helt nytt er også at det anbefales et null-inntak av alkohol.

Ultraprosessert mat har også seilt opp som et hett tema i mange kostholdsdebatter. Begrepet ultraprosessert innebærer industriprodusert mat som har mange ingredienser som ikke finnes i et vanlig kjøkken, herunder fargestoffer, fortykningsmidler og ulike emulgatorer. Denne maten er utsatt for en omfattende bearbeiding som kombinerer flere ulike prosesser, og er også ofte utsatt for mye høyere temperaturer enn det vi har under matlagning i et vanlig kjøkken. Fedigpizza, iskrem, pølser, hamburgere, kjeks og ferdigkaker er eksempler på slik mat.

Nasjonalt senter for Aldring og helse produserer en egen podkast (en type radioprogram som du kan høre på via pc, telefon eller I-pad). Sist uke var temaet hvilke kosthold som kan påvirke aldringsprosessen negativt, og forskningssjefen ved kompetansetjensten, Geir Selbæk, gir en god innføring i dette.  Du finner denne podcasten om kosthold og aldring HER.

bigstock-Fresh-Blueberries-In-A-Pail-Wi-5786469.jpg
@