Litt ekstra innsats for både kropp og hjerne

Fysisk trening, gode relasjoner og en dose lidenskap danner et godt grunnlag for å holde hjernen frisk og rask selv om vi blir eldre. De fleste merker nok at det går litt tregere både i kroppen og i hjernen ettersom årene går, men litt egeninnsats kan utgjøre en stor forskjell her.

Nettopp hva som skal til for å holde hjernen frisk har en ny norsk studie sett på. «Nøklene til vårt nervesystem er den grå og den hvite substansen. Grovt sett er den grå substansen nervecellene og kontaktene mellom disse cellene, mens den hvite substansen bidrar til hastigheten i overføringen av signalene og distribusjonen av dem». Det fortalte professor Hermundur Sigmundsson ved Institutt for psykologi ved NTNU til nettstedet Gemini i anledning den nye studien om hjernens utvikling.

Det er spesielt tre faktorer som er viktige for å holde hjernen i god trim:

Bevegelse
Om du blir sittende for mye i godstolen blir både kroppen og hjernen lat. Det trengs en aktiv livsstil for å bidra til å utvikle det sentrale nervesystemet, og dette bidrar igjen til å motvirke aldringen av hjernen. Man må aktivisere seg, og det er dessverre ingen vei utenom hvis man vil holde hjernen på topp.

Relasjoner
Det er viktig å være sosial og treffe andre mennesker, selv om man kanskje ikke har lyst til det. Dette er fordi samhandlingen med andre bidrar til et mangfold av komplekse biologiske faktorer som kan hindre at hjernen blir tregere.

Lidenskap
En interesse for noe, uansett hva det er, er viktig. En slik interesse bidrar til at vi lærer oss nye ting, og det igjen kan påvirke utvikling og vedlikehold at de nevrale nettverkene våre.

Best mulig livskvalitet lengst mulig er noe vi alle er opptatt av. Litt egeninnsats kommer vi da ikke utenom. Og kanskje akkurat nå, ved starten av et nytt år, er et godt tidspunkt å legge til noen nye gode vaner inn i den daglige rutinen?

bigstock-Happy-Tiny-Man-Doing-Yoga-Exer-463036383.jpg
@