Modernisering av fastlegeordningen
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har i den forbindelsen uttalt et det er nødvendig å modernisere fastlegeordningen slik at vår felles helsetjeneste forblir folks førstevalg også de neste 25 årene. Det gjenstår å se om denne moderniseringen vil avhjelpe på den store fastlegemangelen som særlig utkantkommunene opplever. I dag står rundt 180 000 personer i Norge uten fast lege, mange av disse har kun legevakt som alternativ når de trenger en legetime.
Vil la kommunene styre mer
Kommunene har ansvaret for at alle innbyggerne har en egen fastlege. Helseministeren uttaler at det er helt nødvendig at kommunene har det nødvendige handlingsrommet til å styre sin fastlegetjeneste. Derfor foreslår regjeringen reguleringer som styrker kommunenes mulighet til å ivareta sin plikt til å sørge for fastlegetjenester til innbyggerne.
Det er kommunen man bor i som har ansvaret for at man får tilbud om nødvendige allmennlegetjenester, men man har full anledning til å velge en fastlege utenfor den kommunen man bor i hvis fastlegetilbudet er bedre i en nabokommune.
Dette er forslagene fra regjeringen:
- at fastleger må tilby digital timebestilling på helsenorge.no.
- at fastleger skal tilby innbyggerne digitale tjenester, herunder konsultasjoner via video, tekst og telefon, for egnede henvendelser
- å yte stønad for konsultasjon som delegeres fra lege til sykepleier
- å heve øvre aldersgrense fra 75 år til 80 år for å jobbe som fastlege
- å tydeliggjøre kommunens og fastlegenes ansvar og oppgaver, både ved kommunal fastlegedrift og der fastlegene er næringsdrivende
- å presisere hva fastleger plikter å skrive attester for
- å gi kommunen mulighet til å inngå ny fastlegeavtale når det ikke lar seg gjøre å rekruttere ny næringsdrivende fastlege til en eksisterende praksis som skal selges
Hevet aldersgrense
Et av forslagene er at leger skal kunne inngå tidsbegrenset avtale med kommunen om å jobbe som fastlege frem til de er 80 år, istedenfor dagens aldersgrense på 75 år.
– Eldre fastleger er en ressurs som mange kommuner ønsker å bruke når legene selv også ønsker å fortsette og er kompetente til det. Endringen kan bidra til at vi beholder enkelte leger lenger, og at flere har en fastlege å gå til, sier Vestre.
– Det er kjent at det vil bli mangel på fagfolk fremover. Folk lever og er friske lenger, og det gjør også helsepersonell med arbeidskapasitet og kompetanse. Vi vil legge til rette for at de som ønsker og er kvalifisert til det, kan bidra med sine ressurser, sier helse- og omsorgsministeren.
Tverrfaglige fastlegekontorer
Det tas også grep for å avlaste fastlegene og samtidig legge til rette for tverrfaglige fastlegekontorer. Regjeringen foreslår at det skal ytes stønader for konsultasjoner som delegeres fra lege til sykepleier. Det er ikke gitt at Sykepleieforbundet vil være positive til denne delen av forslaget, se for eksempel dette innlegget i Sykepleien.
Moderne tjenester og økt tilgjengelighet
Regjeringen foreslår også at alle fastleger skal ta i bruk helsenorge.no for timebestillinger. – Frem til nå har det vært flere ulike bestillingsløsninger i bruk. Helsenorge.no skal være en felles og brukervennlig inngang for timebestilling i fastlegeordningen, uansett hvilket fastlegekontor du har, sier Vestre.
I tillegg kommer det forslag om at fastlegen skal ha plikt til å tilby digitale tjenester, og da også konsultasjoner på video, tekst og telefon.
Nødvendig med et løft
Det var i forbindelse med samhandlingsreformen i 2011 at mange av sykehusenes oppgaver ble overført til kommunene. Dette førte til at fastlegene fikk stadig flere oppgaver uten at dette ble kompensert med midler til flere ansettelser.
Nasjonalt koordinerende pasientombud, Jannicke Bruvik Jannicke Bruvik, har tidligere uttalt at mange pasienter blir sykehusinnlagt med følgesykdommer fordi de ikke får riktig legebehandling i tide. Dette skaper i sin tur økt press på sykehusene. I tillegg viser nyere norsk forskning fra Universitetet i Bergen at pasienter som har samme fastlege over mange år både har lavere dødelighet og færre sykehusinnleggelser enn de som ikke er så heldige å få ha samme fastlege over lang tid.
Frist for høringen av den nye fastlegeforskriften er 18. juni 2025. Det ventes stor respons og mange diskusjoner rundt dette nye forslaget fra regjeringen.