Høringsuttalelse fra pensjonsutvalget
LOP registrerer nok en gang at pensjonistene skal straffes økonomisk. Oppsparte midler skal tilbakeføres via skatteseddelen til fellesskapet, arvinger må nok en gang betale arveavgift på penger vi har arvet, betalt arveavgift på, og formuesskatt av i alle år.
Vi har vært opptatt av å sikre egen alderdom gjennom å satse på å investere i egen bolig, pensjonssparing og avsetning til fonds.
I tiåret mellom 2011 (pensjonsreformen) og 2021 ble pensjonene stadig mindre verd. I gjennomsnitt ble kjøpekraften redusert med 0,4% hvert av årene, mens yrkesaktive fikk en bedring i kjøpekraften i gjennomsnitt med 0,3%.
LOP har regnet ut at en pensjonist med kr 300 000 i pensjon i 2011, har hatt et akkumulert tap på tilsvarende beløp etter pensjonsreformen. (Reduksjon med 0,75% av lønnsveksten hvert år)
Allerede før høringen har de fleste pensjonistene fått en skatteskjerpelse i 2023, mange med opp til 5%.
Den sterke prisøkningen på nødvendige varer og tjenester, drivstoff og strøm, har gjort at mange eldre og uføre strever med å få endene til å møtes.
Nei til økt trygdeavgift på pensjoner og redusert trygdeavgift for arbeidsinntekter
Skatteutvalget foreslår at trygdeavgiften for pensjonsinntekter øker fra 5,1 til 6,5%, og at trygdeavgiften på lønn reduseres fra 8 til 7 %. Dagens pensjonister har gjennom et langt yrkesliv bidratt med høye skatter og trygdeavgifter. Lavere trygdeavgift har vært begrunnet med at de har bidratt til å finansiere sin pensjon gjennom hele yrkeslivet, og at pensjon ikke er en pensjonsgivende inntekt. LOP kan derfor ikke se at det er noen grunn til at pensjonistene i større grad skal finansiere folketrygdens pensjoner og andre trygder. Det virker som om skatteutvalget har tro på at dette skal gi økte insentiver til å stå lenger i jobb. Hva med dagens pensjonister som ikke lenger har mulighet til å bidra i yrkeslivet?
Nei til forslaget om ny skatt på egen bolig basert på antatt leieverdi
LOP mener at skattelegging av fordelen ved å bo i egen bolig vil gå spesielt ut over eldre og uføre. Skatteutvalget foreslår at beskatning av bolig bør økes, det foreslås en ny boligskatt basert på en beregnet leieverdi av egen bolig når eieren benytter eiendommen selv (primærbolig). Leieverdien anslås til 1% av markedsverdi og foreslås skattelagt med 22%, en forutsetning er at gjeldsrenter kommer til fradrag.
I tiden etter 2. verdenskrig har det vært et sentralt mål at flest mulig kan eie egen bolig, og det har vært et bevisst politisk valg å særbehandle boliger som skatteobjekt. For mange eldre er boligen skatteyterens eneste formuesobjekt. Boligen er ofte nedbetalt, og den kan bidra til at man kan bo der og slippe å flytte. Eldre har gjerne ikke gjeldsrenter å trekke fra på skatten, problemet er at mange ikke har likvide midler til å betale skatten av lave pensjonsinntekter. I store byer vil markedsverdien av boliger ofte være høy, denne skatten vil derfor ramme svært ulikt avhengig av hvor man bor i landet.
LOP er bekymret for eldre, særlig enslige etterlatte, som sitter med egen bolig, og som kan bli nødt til å selge.
Det samme gjelder også fritidsboliger, mange eldre har gamle hytter der de kan tilbringe mer tid og få økt trivsel. En fordelsbeskatning kan forårsake at de må gi fra seg hytta. Mange kommuner med hyttebebyggelse har også høy eiendomsskatt på fritidseiendommer.
Nei til trippel beskatning av folks bolig
Nei til arveskatt på formue for gjenlevende ektefeller
Skatteutvalget mener at effektivitet og omfordeling forsvarer en egen skatt på formue, men foreslår et noe høyere bunnfradrag. Utvalget mener at skatt på arv har bedre fordelingsvirkninger enn annen skatt. Skatteutvalget mener også at kommunene fortsatt kan bruke eiendomsskatt som del av inntektsgrunnlaget.
LOP mener at forslagene til beskatning av bolig blir altfor høy, og at den slår spesielt dårlig ut for eldre med nedbetalte boliger.
LOP mener at det ikke bør være arveskatt på felles bolig og annen formue dersom en av ektefellene dør. Dette for at det skal være mulig å bo i egen bolig etter at en blir alene. Jfr «Bo trygt hjemme» satsningen
LOP er prinsipielt imot at det skal betales arveavgift på felles ervervede midler.
Skatteutvalget foreslår at arveavgiften skal være fra første krone. Dette skaper urimelige utgifter for etterlatte. Dersom arveavgift skal erstatte deler av formueskatten til etterlatte barn og andre arvinger, bør det uansett være et skattefritt fribeløp før arveskatten trer i kraft.
Nei til økt matvaremoms fra 15% - 25%
Skatteutvalget foreslår å øke matvaremomsen, men foreslår kompensasjon i form av økt barnetrygd, bostøtte og studiestøtte. Dette er ordninger som eldre ikke kan nyttiggjøre seg.
Forslagene fra skatteutvalget vil etter våre beregninger gi økt skattebyrde for alle pensjonistene (3% – 5%), og klart sterkere utslag enn for den yrkesaktive befolkningen som får redusert trygdeavgift og skattelettelser på arbeidsinntekt.
LOP ber derfor om at forslaget fra skatteutvalget konsekvensvurderes og revurderes.