Nytt psykisk helse verktøy for alle aldre
Sentralt i kurset står fem grep som kan fremme livskvalitet og helse, uavhengig av alder og livssituasjon.
De fem grepene består av:
- Å være oppmerksom (til stede)
- Å være aktiv
- Fortsette å lære
- Å knytte bånd
- Å gi
Selve tiltaket består av to webinarer der man kan lære om de fem grepene. Deretter får deltagerne to ukentlige sms-er for å øve på de fem grepene, dette pågår i fem uker.
De som gjennomførte tiltaket opplevde bedre livskvalitet, hadde flere positive følelser i hverdagen, og reduserte angst- og depresjonssymptomer skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.
Effektene av tiltaket ble studert gjennom en randomisert kontrollert studie der til sammen 969 deltakere ble delt inn i to grupper, en som gjennomførte tiltaket og en gruppe som stod på venteliste for å bli med. Gruppen som gjennomførte tiltaket viste en positiv utvikling sammenlignet med ventelistegruppen på faktorer som tilfredshet og positive følelser, samt mindre angst- og depresjonssymptomer.
« Effektstørrelsene er sammenlignbare med resultater fra andre studier av psykologiske intervensjoner som viser små til moderate effekter. De er også sammenlignbare med dem som rapporteres for psykoterapi eller antidepressiv medikasjon i behandlingen av depresjon» det uttaler Ragnhild Bang Nes, forsker ved Folkehelseinstituttet.
Behovet for tiltak som kan forebygge psykisk uhelse øker stadig, og det vil i framtiden ikke være ressurser eller personell nok til en-til-en oppfølging til alle som ønsker det eller som trenger det. Det jobbes derfor nå med en egen versjon av dette tiltak som skal kunne brukes av kommunene, for å avhjelpe den pressede situasjonen som kommunehelsetjenestene rundt om i landet har.