Stadig flere legger planer for å sikre alderdommen

I slutten av mars ble resultatene fra årets Helsepolitiske barometer presentert. Tallene viser at en stadig større andel av befolkningen er opptatt av å planlegge for en god pensjonisttilværelse og alderdom.

Helsepolitisk barometer er en spørreundersøkelse som analyseselskapet Kantar står bak i samarbeid med en rekke private og offentlige institusjoner, herunder mange aktører innenfor helsevesenet.

Tallene fra Helsepolitisk barometer 2025 viser at hele 70 prosent av de spurte ikke har noen tro på at regjeringen kan gi gode løsninger i forhold til utfordringene vi står overfor med en eldre befolkning og færre unge arbeidstakere. Kanskje er det derfor hele 80 prosent av de spurte mener at den enkelte må ta større ansvar for egen helse, sitt sosiale liv og egen bosituasjon for å sikre seg en god alderdom. Årets tall viser også at nordmenn flest er flinke til å planlegge for egen pensjonisttilværelse og alderdom. Det er stor enighet blant de spurte om at vi selv må ta ansvar på disse områdene, men sammenlignet med tidligere år synker denne oppslutningen hos de eldste. I 2023 mente 93 prosent av dem over 75 år at folk må ta større ansvar for egen alderdom, dette tallet sank til 86 prosent i 2024 og videre ned til 85 prosent i år. Det betyr at 15 prosent av de spurte i årets undersøkelse mener at det ikke bør være et personlig ansvar å skulle planlegge for alderdommen.

Når det gjelder forventninger til omsorg fra pårørende er det mer pessimisme å spore enn ved tidligere undersøkelser. I 2021 svarte over halvparten av de spurte at de forventet at pårørende ville stille opp dersom familie eller andre nære blir syke eller trenger hjelp. I år er det kun 26 prosent som svarer at de forventer det samme.

Generalsekretær i Pårørendealliansen, Anita Vatland, har uttalt at denne undersøkelsen nok en gang bekrefter at de pårørende har utfordringer og at de trenger mer konkret støtte. Vatland trekker frem at det særlig er de som representerer den største pårørendegruppen i dag, personer mellom 30 til 70 år, som er skeptiske til at pårørende vil gjøre mer i fremtiden. "De merker nok at de står i en slik tidsklemme som mange pårørende har – jobb, familie og så pårørendeoppgaver på toppen". Det er et viktig signal til politikerne om at pårørende ikke er et bemanningsbyrå som man bare kan forvente mer av fremover, understreker Vatland på nettsidene til Pårørendealliansen.

 

Basert på resultatene fra årets undersøkelse oppsummer Kantar at det særlig er fem forhold som befolkningen ber politikerne være opptatt av:

  • Bemanningssituasjonen: Mer fokus på å utdanne og rekruttere flere til helsetjenesten, og bedre arbeidsforholdene for å redusere frafall.
  • Teknologi og digitalisering: Ta i bruk kunstig intelligens og andre digitale løsninger for å effektivisere pasientbehandling og administrasjon.
  • Forebygge: Iverksette forebyggende tiltak innen fysisk aktivitet, kosthold og psykisk helse for å redusere belastningen på helsetjenesten.
  • Eldreomsorg: Investere i boløsninger og tjenester som tilrettelegger for at eldre kan bo hjemme lenger, samtidig som kapasiteten i sykehjem og omsorgsboliger økes.
  • Tilgjengelighet: Sørge for likeverdig tilgang til helsetjenester ved å sikre at helsetilbudet er tilgjengelig for alle, og at det er jevn fordeling av ressurser på tvers av regioner.
bigstock-People-On-Square-Of-Cute-Old-T-451359655.jpg
@