Stadig flere pensjonister bosetter seg i utlandet
Det er nå ca. 60 000 alderspensjonister som bor utenfor Norge. Antallet utenlandsbosatte som mottar norsk alderspensjon har steget mye de siste årene og hadde en foreløpig topp i 2024 med en økning på 6,4 prosent. At pensjonister i stadig større grad har søkt seg til utlandet har vært en økende trend, særlig de siste 10 årene, der lave levekostnader og gunstigere klima har spilt en stor rolle.
Landene som topper listen over der utenlandsbosatte pensjonister har bosatt seg er Sverige, Polen og Danmark. I en pressemelding uttalte Nav-direktør Hans Christian Holte at Nav er overrasket over at så mange pensjonister flytter ut av landet, gitt at den svake kronekursen vi nå ser har ført til høyere levekostnader i utlandet. Nav regner med at noe av den økningen vi nå ser i pensjonister som forlater Norge har med at arbeidsinnvandrere vender tilbake til hjemlandet sitt ved oppnådd pensjonsalder. Nav forventer at denne andelen vil øke vesentlig i årene som kommer, hovedsakelig fordi stadig flere av arbeidsinnvandrerne som kom til Norge etter EU-utvidelsen i 2004 nå blir pensjonister.
Viktig å vite når man flytter ut
For dem som planlegger å være mer enn 12 måneder i utlandet, eller som veksler mellom å være i Norge og utlandet, er det viktig å undersøke hvordan dette kan påvirke pensjonen og medlemskapet i folketrygden, samt retten til helsetjenester i Norge og utlandet.
Som regel kan man ta med seg alderspensjonen sin til utlandet. Men hvilke regler som gjelder avhenger av hvilket land man skal flytte til. For EØS-landene gjelder det egne regler. (Storbritannia, Sveits, Færøyene, Grønland og Åland er ikke EØS-land, men EØS-reglene om pensjoner gjelder også der).
Hvis man som pensjonist bosetter seg utenfor EU/EØS, må man søke Nav om frivillig medlemskap i den norske folketrygden for å ha rett til dekning av utgifter i forbindelse med helsehjelp. På HelseNorge finnes en utfyllende artikkel om dette.
Varierende skatteavtaler
Det er inngått skatteavtaler med varierende innhold mellom Norge og de ulike landene. Også for trygdeavtaler og forskuddstrekk av skatt varierer reglene fra land til land, dette er dermed faktorer som man bør se nærmere på ved en utflytting fra Norge.
Det er også slik at beskatningen i utlandet og Norge avhenger av hvilken type pensjon det er snakk om. I en rekke skatteavtaler finner man for eksempel at Norge, i egenskap av utbetalingsstat, har rett til å beskatte pensjon som stammer fra arbeid i offentlig sektor, uansett hvilket land man som pensjonist og skattebetaler bor i.