Tid for årets influensavaksine

Folkehelseinstituttet råder alle som er over 65 år til å ta den årlige influensavaksinen nå. Immuniteten i befolkningen er svært lav fordi færre har gjennomgått influensa de 3 siste sesongene. Dermed er befolkningen dårligere rustet til å takle influensaviruset denne sesongen.

Alvorlig influensasykdom kan føre til varig svekket helse og økt hjelpebehov, derfor oppfordres det sterkt til å ta vaksinen, særlig for alle over 65 år og for personer i risikogrupper. Vaksinen beskytter mot flere ulike typer influensavirus og gir god redusert risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Etter å ha satt en influensavaksine kan man oppleve feber, lett sykdomsfølelse og muskelsmerter. Dette er ikke influensa, men immunforsvaret som reagerer på vaksinen.

Folkehelseinstituttet har en egen temaside for informasjon, nyheter og oppdaterte råd om den årlige influensavaksinen. Denne siden finner du HER.

Tidligere har forskere ved Influensasenteret i Bergen studert 250 helsearbeidere som over fem år fikk årlige influensavaksiner. Konklusjonen av denne studien viste at det bare var positive sider ved å ta en årlig influensavaksine. Studien viste også at årlig vaksinering ikke hindrer naturlig immunitet. Mer om denne studien kan du lese på Forskning.no
 

Priser
Hvis du tar influensavaksinen hos fastlegen vil den koste 88 kroner pluss en kostnad for å sette den, dette gjelder for personer i risikogrupper, blant annet alle over 65 år. For øvrige personer vil den koste noe mer. Det er kommunene som setter den endelige prisen, slik at dette kan variere fra sted til sted. 

Å få satt influensavaksinen på apotek koster noe mer. Du betaler 299,- hvis legen din har skrevet ut resept på vaksinen, og for 399,- kan du få satt den uten å ha fått resept fra egen lege. De fleste apotek tilbyr både timebestilling og drop-in timer for å sette influensavaksiner.

bigstock--201641014.jpg
@