Vaksiner – hva gjelder?
Det er vaksinene mot korona, influensa og pneumokokksykdom som ligger inne i regjeringens forslag. Pneumokokker er den hyppigste årsaken til lungebetennelse hos voksne, ved vaksinasjon reduseres risikoen for å få alvorlig sykdomsforløp med denne bakterien. For eldre over 65 år anbefales det å forny vaksinen mot Pneumokokker hvert 6. år. For korona og influensa er anbefalingen å fornye disse hvert år.
INFLUSENSAVAKSINEN
Når det gjelder sesonginfluensavaksiner må disse tilpasses endringene i virus, og derfor forandres fra de år til år. Verdens helseorganisasjon (WHO) har opprettet et nettverk av nasjonale influensasentre som overvåker influensaaktivitet og anbefaler sammensetningen av neste sesongs vaksine. Det kan være litt ulikt fra år til år hvor godt den nye sesongens vaksine «treffer» influensavarianten som sprer seg.
For noen år siden gjorde forskere ved Influensasenteret i Bergen en studie av 250 helsearbeidere som over fem år hadde fått årlige influensavaksiner. Konklusjoner fra denne studien viste at det bare var positive sider ved å ta en årlig influensavaksine. Både helsearbeiderne som fikk en årlig vaksine, og dem som ikke fikk dette, hadde det samme andrelinjeforsvaret, det vil si antistoffer som beskytter mot infeksjon. For førstelinjeforsvaret, som er celler som kan drepe virusinfiserte celler etter at viruset har komme inn og smittet cellene i øvre luftvei, var bildet annerledes. Dette førstelinjeforvaret var klart bedre for dem som hadde fått den årlige influensavaksinen.
10-ÅRS OPPFRISKNINGER
Vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio er samlet i en sprøyte, men gir ikke livslang beskyttelse. Det anbefales derfor å få en oppfriskningsdose av denne hvert 10. år. I barnevaksinasjonsprogrammet gis siste oppfriskning ved 15 års alder, derfor anbefales det å sette denne på nytt ved fylte 25 år, og så hvert 10. år etter det. Spesielt viktig er dette i forbindelse med sårskader (stivkrampe), eller ved reiser til land med dårligere hygieniske forhold.
Vaksinen mot meslinger, røde hunder og kusma som gis i barnevaksinasjonsprogrammet varer livet ut, slik at denne trenger man ikke å fornye.