Vil du delta i et forskningsprosjekt for de mellom 70 og 80 år?
Lavt proteininntak hos eldre er en utfordring som er viktig å forebygge fordi antall eldre øker kraftig. Lavt proteintak kan føre til at muskelmassen reduseres over tid, og videre redusere funksjon og selvstendighet. En måte å forebygge underernæringen på er å tilby gode nærings- og proteinrike produkter.
I et europeisk samarbeid har det derfor blitt utviklet tre forskjellige modifiserte produkter som sikter på å optimalisere matvaren ved å være lett fordøyelige hos eldre og ved å ha en god proteinkvalitet. De tre optimaliserte produktene er basert på kjøtt av storfe, yoghurt med karamellsmak og kremost. Forskere ved Norges idrettshøgskole (NIH) ønsker derfor å teste hvor raskt de nyutviklede produktet fordøyes og tas opp i kroppen og hvordan de påvirker muskulaturen vår.
Hva?
Hensikten med denne studien er å kartlegge hvordan responsen er i blod og muskel etter inntak av modifisert kjøtt, yoghurt og ost. Responsen vil bli sammenlignet med responsen etter inntak av de vanlige tilsvarende ikke-modifiserte produktene.
Når?
- April-november 2023
- 4 testdager med varighet på ca. 5 timer
- Har du kun mulighet til 2 testdager er dette også aktuelt
- Oppmøte mellom 07:00-08:40 (avtales individuelt)
Hvem kan delta?
- Du er mellom 70-80 år
Hva skal testes?
- To modifiserte og to vanlige produkter, en på hver test-dag
- 7 blodprøver
- 2 muskelbiopsier
Fordeler med å være med:
- Du får prøvd ut et nyutviklet proteinprodukt
- Du bidrar til å oppnå viktig informasjon som kan bidra til økt ernæring hos eldre
Hvis du er interessert i å delta kan du melde deg på HER eller ta kontakt med Elise Lander for mer informasjon: Epost: elisej@nih.no Tlf: 23 26 22 46