Tur i Vesterålen mai 2015

 

 

        Tur i Vesterålen

Torsdag 21. mai dro 14 medlemmer i LOP Vågan på biltur til Vesterålen. Vi kjørte til Hanøy hvor vi tok ferge/hurtigbåt til Kaljord med anløp Ingelsfjorden. Været var fint og vi nøt den fine naturen omkring oss. Vi hadde første stopp på samfunnshuset i Blokken. Der ble vi møtt av trivelige damer ( to av dem tidligere Våganværinger). De hadde laget mat og kaffe til oss. Gode og mette fortsatte vi turen via «gammelveien» i Sigerfjorden til Hadsel kirke. Der ble vi møtt av Gunnar Tveit Sandvin som fortalte om Kirkas historie.

 «Hadsel kirke er åttekantet og ble bygd i 1824. Det vakre og detaljerte interiøret er av mye eldre dato og er blitt flyttet hit fra andre kirker. Kirkestedet er mye eldre, og man vet at det sto en kirke der allerede i 1832, men det er mulig at det har eksistert kirker der før den tid. Alterskapet i kirka er fra middelalderen og er datert til ca. 1520. Skapet er antatt å være et produkt av et samarbeid mellom norske og nederlandske arbeidere. Skapet er ett av fem alterskap i den såkalte Lekagruppen. Den består av skapene på Røst, Kinn, Grip, Leka og Hadsel. Et sagn forteller at det var en spansk/nederlandsk prinsesse som ga altertavlen i gave som takk til Gud etter at hun overlevde en stormfull sjøreise mellom Nederland og Danmark.»

Neste stopp var galleri Uvær hos Siv Johansen i nærheten av Teigan på yttersida av Hadseløya. Der kunne vi se mye fin glasskunst, og andre lokalproduserte produkter. Middagen( deilig oksesmåsteik med tilbehør) inntok vi på Den Glade Kokk på Stokmarknes. Vi rakk også å ta en titt på det nye sykehuset på Stokmarknes før vi dro hjem med Fiskebølferga på ettermiddagen. Været varierte på turen, men det var flott sightseeingvær, og vi kunne konstatere at det er mye vakkert å se i Vesterålen også. Dermed: «Alle var enige om at det var en hyggelig tur»

 

RAB referent

@