Tur til Steigen 25. juli 2015

LOP LogoTur til Sagaspelet i Steigen

Landslaget for offentlige pensjonister, avd Vågan arrangerte tur til Steigen 25.juli 2015. Turen var åpen for alle, og vi var 26 personer som dro avgårde med hurtigbåten tidlig lørdag morgen. Vi gikk på land i Helnessund hvor en buss fra Steigtransport med sjåfør Atle Pedersen ventet på oss. Han kjørte oss til Lillian Låve Selviks kunst og kulturgård på Leines hvor vi fikk en flott omvisning og orientering om tilbudene på gården. Der er tilbud om total avslapning med boblebad, badstue, massasje, bespisning og overnatting i eksotisk innredede rom i den totalrenoverte låvebygningen. De gjennomfører også ulike kulturelle arrangementer, teaterforestillinger, konserter og lignende. Lillian fortalte om bakgrunnen for Steigenspelet mens vi spiste en nydelig frokost. Hun hadde regien under spelet noen år tidligere. Gården er åpen hele året og har bla. tilbud til barn og unge via Den kulturelle Skolesekken.

Bussen brakte oss videre til Engeløya og sightseeing der før vi inntok middag, filmfremvisning og kunstutstilling på Eva Bakkesletts galleri på Sjihågen gård. Busssjåfør Atle var en utmerket guide og fortalte om Steigens næringsliv både før og nå. Steigen er en stor landbrukskommune, men flere gårdbrukere har gitt opp gårdsdrifta de siste årene pga. dårlig lønnsomhet. Han nevnte bla at i 1954 var det 1056 leverandører til meieriet. Nå er det 20 og det lokale meieriet i Steigen er nedlagt. Akvakultur er ei viktig næring i kommunen, og det er håp om at det kan bli oppstart av lakseslakteri. Tomta er klar. Det drives allerede med smoltproduksjon i kommunen og et nytt anlegg er under planlegging i Forsan.

 Området ved  Batteri Ditl ble beskuet fra bussen da vi ikke hadde tid til et besøk inne i anlegget. Vi passerte Steigen steinkirke fra 11 hundre tallet. Kirka ble ferdig restaurert i 1966. Buss-sjåføren kunne også fortelle at prestegården hadde mye fin beplantning, bla. hasselnøtt-tre.

Dagens store begivenhet var Steigen Sagaspel som ble vist første gang for 30 år siden. Forestillingen foregitt på Vollmoen som er en gammel tingplass fra vikingetida. Området har plass til om lag 1500 tilskuere med god akustikk og fantastisk utsikt. Spelet er skrevet av Bjørn Erik Stemland på bakgrunn av sagnet om Hagbart og Signe. Historien er en kjærlighetshistorie som også viser hvor rå og brutal verden kan være. Signe kan ikke få sin kjære Hagbart fra Vågan fordi faren kong Sigar har lovt henne bort til en annen. Oppsettingen involverte mange deltagere, både barn og voksne. Det var dansere, korsangere og et fyldig orkester. De fleste aktørene var amatører fra området, og det var en imponerende innsats fra alle. En stor dugnadsinnsats på alle områder står bak dette arrangementet. Som publikummere koste vi oss selv om det ble regn mot slutten av  spelet.

Etter den flotte opplevelsen med Sagaspelet gikk turen hjem til Vågan med hurtigbåten fra Bogøy om kvelden. En innholdsrik dag var over.

 

RAB

referent

@