Rapport fra Bedr.besøk hos Øglænd System Øksnevad, den 1. oktober 2019.

07. oktober 2019

Rapport fra

Bedriftsbesøk hos Øglænd System

Øksnevad, den 1. oktober 2019.

Det var 59 forhåndspåmeldte, 37 betalte og 30 møtte opp. Det var godt med P-plasser rett utenfor bygningen. Men det kunne være litt vanskelig å finne fram til inngangen til Øglænd System.

Besøket startet kl. 1600. Plant Director Martin Mildestveit holdt orienteringen for oss samlet i kantinen. Han fortalte om bedriften fra starten i 1977, om eierforhold og produkter fram til i dag. En ganske imponerende utvikling. I dag har det internasjonale konsernet Hilti mesteparten av aksjene i Øglænd System. Det vil si at bedriften nyter godt av et stort nettverk over store deler av kloden. Øglænd System har fire fabrikker, den største er sammen med hovedkontoret på Øksnevad. Så har de en fabrikk i Malaysia, en i Kina og en i Russland. Som «System» i navnet antyder, tilbyr Øglænd System komplette system for oppheng av alt som skal henges opp i bygg, på plattformer, i tuneller, i vindmøller, osv. Det være seg allslags ledninger, kabler, rør, kanaler, osv. Systemdelene produseres for det meste i rustfritt og syrefast stål. Men andre materialer kan forekomme. Fabrikken i Russland produserer f.eks. mange av delene i FRP-plast.

Vi ble delt i tre grupper for omvisning. Omvisere for hver sin gruppe var Plant Director Martin Mildestveit, Supply Chain Manager Frank Birkeland og Production Manager Kenan Jazavac. Det var 10 personer i hver gruppe. Vi fikk se et «Show Room» der de hadde montert opp et stort utvalg av de systema de tilbyr. Det var veldig oppklarende å se hvordan systema så ut oppmontert og hengende fra taket med rør og kanaler festet til systemet. Vi gikk også en runde i produksjonslokalene. Her var det manuelt produksjonsutstyr for små og spesielle serier, delvis automatisk utstyr for større serier, og helt automatiske produksjonslinjer for store serier. «Nattoget» kalte de ei linje som kunne produsere hele natta uten operatør tilstede. Der ble hele stålplater matet inn i den ene enden, ferdig produkt kom ut i den andre. 

Tilslutt var det kaffe og rundstykker med ost og skinke i kantinen. Kantinebestyrer Siv Vestly hadde gjort klar rundstykkene og satt dem i kjøledisken. Kaffen stod på termokanner. Vi forsynte oss selv og ryddet opp etter oss da vi var ferdige. Vertskapet hadde gått.

Kåre var tilbake hos Øglænd System dagen etter. Takket for at vi fikk komme, og overrakte en fin blomsterbukett. Han betalte også for mat og drikke. Det var 2 personer fra LOP styret med for å administrere besøket. Det var 1 som stod ute og tok imot deltakerne og 1 som krysset av de som kom. Vi har allerede fått flere positive tilbakemeldinger fra svært fornøyde deltakere. 

LOP komite for Kurs og Bedriftsbesøk Kåre Bærheim

@