Referat fra tur til Øst-Finnmark 28. juli 2014

28. juli startet 15 LOP-medlemmer på en uforglemmelig 7-dagers tur til Øst-Finnmark. Bussring sto som arrangør av turen, og det var også deltakere fra andre pensjonistforeninger med.

Været var på sitt aller beste, og guide Bente sørget for god stemning. Høydepunkter på turen var nok Tirpitz-museet i Kåfjord, hvor slagskipet lå for anker i 1943. Vardøhus festning, Norges østligste og nordligste festning var et annet høydepunkt. (Håkon 5. ca. 1300.)

Hamningberg, et fraflyttet fiskevær, var et av de få stedene som ikke ble brent av tyskerne under krigen. Den største attraksonen her var vel egentlig veien dit, som gikk gjennom det man kan karakterisere som et "månelandskap". Fraflyttet var imidlertid ikke Bugøynes, selv om man i 1989 annonserte hele bygda til salgs etter at fiskebruket ble nedlagt. Her snakkes det finsk til daglig.

I Kirkenes fikk vi en minnerik tur til Grense Jakobs elv med utsyn til Russland. Lokal guide Arne hadde mange historier fra krigens dager.

Turen tilbake til Tromsø gikk via  Karasjok, Kautokeino og Kilpisjärvi, hvor det alltid er handlestopp for nordmenn. For de fleste ble det også shopping på Juhls sølvsmie i Kautokeino.

 

Bildet: Turdeltakerne samlet på Vollan. Foto: Sigmund Nordmo

DSC_0854.jpg
@