Førjulstreff 2017

Indre Østfold lokallag av Landslaget for offentlige pensjonister hadde mandag 20.november et godt besøkt førjulstreff på Bamsrudlåven. Der ble vi tradisjonen tro servert en smakfull julemeny.

Kveldens underholdning var forestillingen om Barfotjentene med Tone Holte og Sunniva Berg. Tone Holte har gjennom flere år samlet opplysninger om barfotjentene, og hun har snakket med mange etterkommere etter dem. Sunniva Berg er folkesanger. Gjennom kåseri, tablåer og sang ga de oss et innblikk i denne glemte delen av Østfoldhistorien. Forestillingen bygget på kildemateriale knyttet til kvinner som kom vandrende over grensa i tida 1850 – 1910. Barbeint langs veien? Skoa i skreppa? Ja, selvsagt! Sko må man ha når man skal arbeide. Og da må de ikke slites ut på landeveien. Slik tenkte de, barfotjentene, de svenske jentene som kom i hopetall over grensa på 1800-tallet for å få et bedre liv her hos oss. Her fikk de jobb – og kanskje råd til et par nye sko etter hvert også?  

alt

Formødrene våre som kom vandrende over grensen fra Sverige ønsket seg et godt, trygt liv. De var modige og sterke som trosset slit og farer for å søke lykken i et nytt land – og arbeidsinnsatsen de gjorde for det norske samfunnet var viktig. De bidro dessuten til å bringe den svenske- og den norske kulturen sammen.

Etter forestillingen var det tid for kaffe og hjemmebakte kaker. Som avslutning reiste vi oss og sang Deilig er jorden. Lagets leder ønsket alle en fin adventstid og en god jul, og ønsket vel møtt ONSDAG 31. januar til medlemsmøte, og til årsmøte. Terje Strøm sjefsøkonom i Ny Analyse A/S kommer med foredrag som har temaet «Eldre ikke bare en utgiftspost»

Ref. Randi Frankrig

@