Helseangst og turglede på LOP-møte

Helseangst og turglede var temaene for møtet i landsforbundet for offentlige pensjonister 30. mai. Ute dirret luften med intens varme mens vi hadde det temperert og levelig inne i Cafe` Opsahl.

Mange hadde funnet veien dit, og vi hadde stor glede av dagens temaer. Først ute var Monica Wegling, ide` historiker og dr. philos fra Institutt for Folkemedisin. Hun har skrevet en avhandling til doktorgrad om at vi er syke til det motsatte er bevist. Vi har aldri blitt så gamle som nå, likevel er vi mer bekymret for vår helbred enn noensinne. Helsevesenet bruker mere tid enn noensinne på friske mennesker. Vi tør ikke stole på kroppen vår, men lurer stadig på om vi ikke egentlig er syke. Mediene som skal tjene penger på oppslag om sykdom og private helseaktører med vidunderkurer bidrar til dette.  

alt

Monica Wegling

Etter kaffepausen holdt Kjersti Berg Sandvik et inspirerende foredrag om DNT, Den Norske Turistforening, som nå har rekordmange medlemmer, hele 300 000 Foreningen ble startet av Th. Heftye i 1868. Berg Sandvik er daglig leder for DNT i Indre Østfold. og redegjorde på en inspirerende måte om alle tilbudene for folk i alle aldre, nye kart og løyper og turer for alle aldersgrupper gjennom hele året. Det som mangler i vårt distrikt er seniorgruppe som kan tilpasse turlengde og vanskelighetsgrad til oss. Sannsynligvis kan noen av medlemmene i LOP være interesserte i dette.

alt

Kjersti Berg Sandvik

Randi Frankrig ga en kort informasjon om årets trygdeoppgjør. LOP underskrev ikke protokollen fra årets forhandlinger om trygdeoppgjøret. Det er fjerde år på rad med negativ realvekst for løpende pensjoner. Tillegget gis fra 1.mai. D.v.s at tillegget blir 2,69 prosent fra den datoen. Til sammenligning er lønnsveksten 3,47 prosent. Regjeringen vil ikke legge fram trygdeoppgjøret til reel politisk behandling i stortinget, men i en egen stortingsmelding til høsten.            

Det ble også informerte om LOPs tur 22. til 29. september. Da er det mulighet for å oppleve det ekte Kroatia, med ukes cruise i Adriaterhavets skjærgård. Indre Østfold lokalforening har dagstur til Finnskogen 12.juni, turen er fullbooket. Neste møte er 12. september da blir det foredrag om Interrail for voksne/seniorer og om Velfredsteknologi.

 

Ref. Erik Hageler/Randi Frankrig

@