Lang dags ferd mot Iran - og mot bedre pensjon?

Det var tirsdag 24.oktober. Mens høstregnet falt ute satt medlemmene i Landsforeningen for offentlige pensjonister i det trivelige lokalet til Filadelfiakirken på Mysen og sang «Vi vandrer med freidig mot».

DAGENS FØRSTE TEMA: EN VANDRING FRA NORGE TIL IRAN.
Sangen passet godt som innledning til billedkunstneren Ivar Samuelsens fortelling om sitt livs store vandring fra Norge til Iran i 1976. Han hadde tenkt å bruke 4 år på å gå jorden rundt, og det første tenkte målet var India.        


Samuelsen startet fra rådhuset i Røyken 17. mai 1976. Musikkorpset gikk foran den første lille biten. Så vandret han Oslo-Sverige – Nederland – gjennom Europa til Italia, krysset til østsiden og tok ferje fra Italia til Hellas. Så gikk veien videre til Iran, og turen dit tok et og et halvt år. Han la et opplegg med å vandre 5 dager i uka fra mandag til fredag. Han gikk så lenge han hadde lyst, mest mulig på stier og småveier, og sov i et lite telt. I helgene tok han inn på et overnattingssted og brukte tiden til å hvile og stelle seg, samt reflektere over hva han hadde opplevd i uka. Samuelsen hadde en avtale med Norsk Ukeblad, og han tegnet og iIlustrerte hva han så og opplevde. Av og til tok han lengre pauser, blant annet da han traff en ung gresk dame. Han møtte fantastisk mange hyggelige mennesker og opplevde gjestfrihet i en utrolig grad i alle landene han passerte. Flere av menneskene han traff er blitt hans venner for livet.   

Grensen mellom Europa og Asia var nådd da han krysset brua mellom kontinentene i Istanbul. I Tyrkia fant han en kuriositet: laftede hus, en bygningsform som vi kanskje tror er særnorsk. Damen fra Hellas traff han også igjen. De var en måned sammen i Iran. De forlovet seg, og i dag heter han Ivar Papadopoulos Samuelsen. Hvis man vil fordype seg i den fantastiske beretningen, finnes reisen i bokform. 

alt

 

DAGENS ANDRE TEMA: VOKSER ALDERSPENSJONEN SLIK AT DEN FØLGER INNTEKTSVEKSTEN TIL YRKESAKTIVE?
Foredraget var ved Hans Erik Pettersen, leder for pensjonsutvalget i L.O.P. Vår forening mener at løpende alderspensjon skal følge lønnsveksten for yrkesaktive. Dette ble vedtatt av Stortinget i 2003. I stedet trekkes 0,75 % årlig, og særlig merkbart har dette vært fra 2014.                                                                                                                                                 
Foreløpig ser det ikke ut til at noen partier på Stortinget står bak vårt synspunkt. Pettersen hevdet at enkelte politikere begynner å interessere seg for dette.  L.O.P. vil kjempe videre for våre synspunkter.

Ref. Erik Hageler

alt

@