Lege Audun Myskja hos Indre Østfold LOP

Legen Audun Myskja besøkte Landsforeningen for Offentlige Pensjonister (LOP), Indre Østfold avdeling, 24. februar. Han er kjent for en rekke bøker, bl.a. innen helse og alternativ behandling og helse og musikk. LOP satser på foredragsholdere som snakker om noe mer enn pensjon og hjelpemidler

Møtet fant sted i Metodistkirken i Mysen, det faste møtestedet. Folk kom i hopetall, og mange var over 90. Kirken var fylt til siste plass, og det var også åpent for dem som ikke er medlemmer. De betalte en mindre avgift.

Myskja var en halv time forsinket tl Mysen p.g.a. flystans på Flesland. Folk ventet tålmodig, og i stedet for å ta serveringen etter foredraget, tok vi den før, det samme med det obligatoriske loddsalget. Plutselig var foredragsholderen der og i gang med foredraget. Myskja snakker og dramatiserte, han holdt et levende foredrag der han også engasjerte salen som deltagere. Her er en kort oppsummering av hva det handlet om:

Alle mennesker har livets rett, rett til å folde seg ut, ut fra sine forutsetninger. Hva kan vi gjøre for å løfte oss selv? Det er aldri for seint. De fleste vil oppleve helseproblemer som i større eller mindre grad kan vanskeliggjøre funksjon. Noen vil få demens, andre Parkinson eller andre lidelser som kan skaper hindre i forhold til å fungere som tidligere.

alt

Da er det viktig å ikke bare stole på den offentlige omsorgen og andres hjelp og bistand. Man kan leve med ulike tilstander. Hvis man ikke gjør noe, kommer forfallet fort. Det dreier seg om å gjøre små tiltak, bruke kroppen og de store musklene og ikke bli sittende i en stol og vente. Forfallet kommer av seg sjøl. Det er viktig å være levende engasjert livet igjennom. Blant annet bør man søke å beholde så mye som mulig av kontakten med naturen i stedet for å bli sittende i en stol. Folk som liker musikk kan bruke musikk i hverdagen. Vi kan hele tiden lære oss nye ting – hver eneste dag. Vi kan synge når vi går, og legge det vi har av rytme og kraft i ganglaget i stedet for å subbe av gårde.  Alt dette forebygger forfall både kroppslig og mentalt. Når det gjelder det mentale, er det mulig å lære nye ting, selv i høy alder. Det er mye vi kan gjøre for ikke å angre unødvendig på det ugjorte.  Vi tror mange fikk en god dose inspirasjon til å møte kommende dager og år. Foredraget anbefales for alle lokalavdelinger av LOP. Det koster noen kroner, men det får gå.

Ref. Erik Hageler

alt