Referat fra medlemsmøte 9. april 2015

Torsdag 9. april hadde Landsforeningen for offentlige pensjonister (LOP) møte i Metodistkirken på Mysen. De fremmøtte fylte godt opp i lokalet, slik det pleier å være på foreningens møter. På dagsorden var to interessante og nyttige presentasjoner.

Først ut var farmasøyt Agnes Duserud ved Vitus Apotek på Opsahljordet i Mysen. Hun redegjorde for apotekenes historie og deres funksjon i dagens samfunn og hvilke tjenester det lokale apoteket kan yte. Det første apoteket ble opprettet i Bergen i 1595. Etter en jevn utvikling er det i dag 800 apotek i Norge, med 6386 innbyggere pr. apotek.

På apoteket er det ansatt apoteker, farmasøyt og apotektekniker  som alle er autorisert helsepersonell med taushetsplikt. Apoteket er en kompetansebedrift som skal sikre forsvarlig utlevering av legemidler til befolkningen samt gi veiledning med hensyn til bruk. Apoteket skal ikke stille diagnoser, det skal lege gjøre. Det skal være et lavterskeltilbud, og det skal ha et info-rom for demonstrasjon, fortrolige samtaler etc. Et eksempel kan være oppfølging m.h.t. riktig bruk av medisin for pasienter som nylig har gjennomgått hjerteinfarkt. Man kan også få hjelp til å fylle ut Schengen-attest før reise (narkotiske legemidler)

Fra 2003 har nye aktører - dagligvare, bensinstasjoner m.fl. adgang til å selge reseptfrie legemidler til kunder. Det er dårlig fortjeneste på legemidler, så apoteket må stadig finne nye nisjer, f. eks. kontaktlinser, solbriller og kosmetikk.

Farmasøyten kom med en oppfordring: Bruk målebeger og måleskje for riktig dosering, ikke skje fra kjøkkenskuffen. Og som følge av innføring av e-resepter må det stilles større krav til fremvisning av legitimasjon ved uttak av resepter. Det kreves også fullmakt for å hente ut resepter for andre. 

Det andre temaet ble presentert av ernæringsfysiolog Irene Teigen Paulsen, som arbeider ved Enhet for samfunnsmedisin i Helsehuset i Askim. Hun ga oss en grundig innføring i godt og sunt matvett for folk i alle aldre, med spesielt fokus på eldre.

De matvarene som gir oss energi, må også tilføre byggematerialer til vekst og vedlikehold. Mange eldre har kanskje behov for mindre energi enn før, men behovet for protein, vitaminer og mineraler reduseres ikke med økende alder. For enkelte næringsstoffer kan det være et økt behov, maten må være «næringstett». Det er viktig å huske at maten skal  medvirke til at immunforsvaret og helsen styrkes, men også skape kos og hygge. Det er viktig å være oppmerksom på risikoen for utvikling av underernæring for folk over 70 år. Faste måltider gir bedre blodsukkerregulering – det gjelder alle. Fem faste måltider pr dag er å anbefale. Påfyll hver 3.-4. time har mange fordeler helse- og trivselsmessig. Nøkkelråd for et sunt kosthold kan oppsummeres slik:

Fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær – daglig

Grove kornprodukter - daglig

Magre meieriprodukter – daglig

Fisk to til tre ganger pr. uke

Magert kjøtt og magre kjøttprodukter, begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt

Matoljer, flytende og myk margarin framfor hard margarin og smør

Begrense mengde salt og sukker

Balanse mellom inntak og forbruk (aktivitet)

Begge temaer ble etterfulgt av ivrig samtale og diskusjon. I pausen mellom foredragene var det sosialt samvær, god bevertning og loddsalg. Det ble gitt aktuell lagsinformasjon. Neste møte er 28. mai. Vi reiser på tur til Domkirkeodden på Hamar 2. juni.

alt

alt

IMG_1172.JPG
@