Referat fra medlemsmøtet 25. august 2019

Sesongen er i gang igjen i Landsforbundet for offentlige pensjonister i Indre Østfold. Det første møtet var 25.09., og ca. 40 personer, i hovedsak medlemmer, fant veien til Filadelfiakirken på Mysen.

Før lunch fikk vi en presentasjon av frivilligsentralene i Indre Østfold ved sosionom Synnøve Buer. Hun er daglig leder for Frivilligsentralen i Trøgstad, men representerte alle de 5 sentralene i den nye kommunen i foredraget. Alle sentralene har forskjellige tilbud over et stort spekter:

Gratis utlån av sportsutstyr, hjemkjøring av lånebøker i samarbeid med biblioteket,  turgruppe, babytreff, besøksbaby på sykehjem, bowls, bridge, natteravner, dagravner på skolene, følgetjeneste, handletjeneste – og mye, mye mer .

Felles er at alle aktiviteter og alt arbeid er gratis, og at det er mulig for alle innbyggere både å hjelpe andre og å få hjelp, samt å oppleve nye ting sammen med andre. Å bidra gjennom frivillig innsats kan skape ny mening i livet for mange.

Etter lunsj holdt bibliotekar og forfatter Torbjørn Oppedal fra Eidsberg bibliotek foredrag om bokens utvikling. Titelen på foredraget var «Historien om en bøk» med undertitelen «Fra kileskrift til e-bøker på 60 minutter».

Flere tusen år før vår tidsregning meddelte  menneskene seg skriftlig på mange  måter - ved strimler av palmeblader, lagde ord ved hjelp av bomullstråder, skrev på saueskinn, pergament og brente leirtavler. Papyrus kom etter hvert til anvendelse. I antikken kunne historier og fortellinger bli sunget av profesjonelle sangere. Verdens første litterære storverk heter Gilgamesh, et helteepos fra det gamle Mesopotamia, ca. 2000 år før  Kristi fødsel.

De fleste europeere var analfabeter da København fikk sitt første boktrykkeri på 1400-tallet, det vil si på Gutenbergs tid. Senere kom barnebøker, ofte fabler og fortellinger om å straffe «umulige» barn som moralsk oppdragelse. Kokebøker, lærebøker i de praktiske gleder hos husholdere ble populære. Mange bøker kom i avisene som underholdningsromaner og føljetonger, som Alexandre Dumas og Charles Dickens. Bibelen og Maos lille røde er blant verdens mestselgende bøker, likeledes Tolkiens «Lord of the rings».

Vi har fått lydbøker og e-bøker. Oppedal tror likevel ikke at papirboka dør med det første. Hans foredrag fenget forsamlingen.  Vi takker våre to foredragsholdere og anbefaler dem.

Erik Hageler

 

@